Tornedalen   24/5 - 2011

  << Tillbaka

Tornedalen - en vårresa utan mål.

Lämnade Kalix redan runt 03:30 i ett magiskt morgonljus som kryddades av en kvarlämnad svepande nattdimma. Man kan tycka att timmen är okristligt tidig men det är faktiskt inte så jobbigt att stiga upp den tiden, åtminstone inte när något roligt väntar. Vägarna är oftast mycket lugna med obefintlig trafik vilket gör att man kan stanna lite när och hur som helst. Det är lugnet och stillheten som härskar över landskapen. Helt enkelt en tid för njutning och egna tankar.Lite dimma hängde kvar över ängarna och några skrattmåsar vilade ut på taket av en lada.


Börjelsbyn i mycket tidig gryning.


Otroligt vackert vid Ängesån just efter 04:00 denna majmorgon.

Det blev en otroligt vacker resa under de första timmarna även om ett av resans delmål, dvärgbeckasinerna i Posjärv, inte ville spela för mig när jag anlände dit runt halv 5 på morgonen. Men där spelade skogssnäppor och grönbenor och en ensam trana ropade i den stilla vårmorgonen. Några storspovar drillade också och ett par morgonpigga sävsparvar sjöng ivrigt sina vackraste sommarsånger i buskridåerna närmast vägen.


Posjärv och första stoppet för skådning.


Körde sedan på näst intill bilfria vägar raka spåret upp till Juoksengi. Tänkte att när jag ändå var i krokarna kunde jag kolla in några kända dvärgsparvslokaler även om det kändes aningen tidigt på säsongen. Mycket riktigt så blev det inga dvärgsparvar, men årets första gök "kokoade" någonstans i fjärran. Just gökens sång tillför stunderna ute i markerna något magiskt och stämningsfullt. Många olika arter tättingar sjöng också för mig där i den tidiga solens sken. Livsnjutning!!Första fågeln att fastna i linsen blev denna sädesärla i Juoksengi.

Kråka (och sädesärla) på en elledning intill känd dvärgsparvslokal i Juoksengi.


Enkelbeckasinerna spelade oavbrutet. Ett härligt ljud som hörs vid många fågellokaler denna årstid.


Sjungande gulsparv fanns det gott om i Juoksengi.


En av de otaliga kafferasterna intogs vid polcirkeln i Juoksengi.


Efter Juoksengi gick resan i "skådartempo" åter söderut. Det tempot innebär många stopp och en hastighet som aldrig knappt är över 50 km/t. Fönsterrutorna är givetvis alltid nedkörda i öppet läge för att möjliga vägnära och sångbenägna fåglar skall upptäckas. När vädret är som denna gång är det bara skönt när den tidiga vårmorgonluften sveper tvärs genom bilen och förbi ansiktet som en kyss av frihet och harmoni.Ett gäng på tio tranor rastade strax söder om Juoksengi vilket givetvis föranledde ett snabbt stopp.


Pojke gulärla tillsammans med...


...flicka gulärla.

Nästa längre stopp kom att bli vid Kattilakoski ungefär mitt emellan Juoksengi och Övertorneå. Platsen är för gourmeten känd för att den fina restaurangen som tidigare drevs av två mästerkockar i världsklass som lockade dit hungriga gäster från hela världen. För mig lockar fåglarna och den vackra naturen förståss mera...KattilakoskiResan första rosenfink sjöng så otroligt vackert precis intill parkeringen utanför restaurangen.Två silvertärnor mitt i forsens brusande inferno.Trädgårdssångarens fantastiska sång förgyllde alla mina kaffekoppar och medhavda mackor
till att bli en gourmetisk sensation värdig Kattilakoskis historia.Några strävsamma vårtidiga blommor i Kattilakoski kan också vara vackra att vila ögonen på en stund.


Snabbstopp i Övertorneå gav ingenting.


Resan gick vidare söderut och delmål tre; Ruoskola. Mina tidigare resor genom den vackra Tornedalen har alltid gett bra utdelning i just Ruoskola, rosenfinkar inte minst.. Men även många andra mer eller mindre kända arter med kanske en törnsångare från i fjol som den roligaste.I skuggan av slalombacken i Ruoskola finns fina möjligheter till rosenfink och andra skönsjungande arter.Nyfiken hane rosenfink.


Efter detta blev det hemfärd med sista kafferasten strax norr om Hedenäset vid den gamla järnvägsbron. Ingenting mer spännande där än en förbiflygande skogsduva, förvisso min första i Övertorneå kommun. Men vädret höll sig fortfarande mycket fint med en helt molnfri himmel och förhållandevis varmt. Så det var bara njuta av tillvaron och stunden så mycket jag orkade.Den gamla järnvägsbron fungerar numera som utsikts- och fågeltorn.


Förbiflygande sångsvan.


Denna sädesärla befann sig vid Saarijärvi dit jag gjorde en snabb avstickare för att scanna av
sjön i jakt på ev. doppingar. Endast två storlommar och lika många drillsnäppor
blev det synnerligen magra resultatet där...


Resan kan sammanfattas med ett fantastiskt fint väder, rosenfinkar, gott kaffe och en bestående fin känsla i kroppen. Önskar bara att man kunde göra fler sådana här turer ut i markerna. Det är ju fåglarna, naturen och stillheten som jag älskar mer än allt annat på denna planet. Ha det bra där ute och glöm inte att ta tid på er när ni reser, det finns vackra och fina saker lite överallt bara man ger sig tid att stanna.

Vi hörs!
// Peter


Samtliga på sidan förekommande foton är skyddade enligt upphovsrättslagen. Var vänlig, RESPEKTERA DETTA!
© Peter Wikström Kalix-Nyborg 2005-2011 [enpewe@telia.com]