Äihämäjärvi   16/6 - 2010

  << Tillbaka

Äihämäjärvi - Dvärgsparvarnas sommarviste.

Startade resan norrut okristligt tidigt, ja så tidigt att det näppeligen kan benämnas som morgon, snarare som natt. Temperaturen utanför mitt fönster visade på +2, men solen var redan ganska högt upp på himlen och hade så sakta börjat värma på.
Att det skulle bli en kylslagen resa det förstod jag dock ganska snabbt.

Men våra Norrbottniska försommarnätter, nästan lika ljusa som dagarna, är smått magiska och obeskrivligt vackra! Du som ofta sover länge på morgonen går faktiskt miste om halva sommaren. Enligt mig den bästa halvan av den Norrbottniska sommaren - det levande NATTLJUSET och alla dess innevånare!


Kallt!
Klockan är 03:18 när jag passerar Marieberg 2 mil norr om Kalix... och tempen visar 0,0 grader, brrrr! [Mobilfoto]

När man studerar kartan ser inte Äihämäjärvi ut som om den skiljer sig nämnvärt från andra sjöar i området. Det kanske den inte gör heller, men stigen dit är fint spångad och det finns två riktigt bra fågeltorn vid sjön som ger bra överblick över vattenytan. Där finns också en grillplats, lite ved, ett utedass och en liten raststuga om regnet skulle överraska. ...Och där brukar finnas DVÄRGSPARV! Men området hyser även många andra roliga fåglar väl värda ett besök bara de.


Äihämäjärvi
En kort bit in efter stigen korsar man ett mindre brandfält uppe på en höjd och ser sjön sträcka ut sig långt nedanför. [Mobilfoto]

Brunglada
Detta var den bästa bild jag fick på en undflyende BRUNGLADA. Snyggt va?

Brunglada
Vacker växt intill spången över ett tämligen blött parti.
En mygga vilar på stjälken redo för attack på en förbipasserande inte ont anande fågelskådare.


GRÖNBENA som högljudd vaktar sin partner och deras gemensamma boplats.

Vädret artade sig till att bli riktigt vackert denna den 16 juni. Strålande sol från en klarblå himmel. Dock aningen kallt, men det är faktiskt bara skönt när man vandrar omkring i skog och mark med mycket utrustning i släptåg. Sjön som sådan är ganska vidsträckt så en bra tubkikare är att föredra om man skall kunna scanna av de yttre delarna av vattenytan.

Jag hade turen att bla. få se GRÅHAKEDOPPING, SALSKRAKE, SJÖORRE och SVÄRTA ute i sjön. På landbacken varnade två GRÖNBENA, tydligt häckande. SÄVSPARVAR spelade i buskarna och två av lokalens fågelholkar hyste häckande RÖDSTJÄRT.
Jag såg också tre vackra VIDESPARVAR samt hörde körer av SÄVSÅNGARE från de strandnära videt.

Sammantaget var fågellivet mycket bra men det hett eftertraktade DVÄRGSPARVEN ville inte visa upp sig, vare sig med sång eller rent visuellt. Lite trist kan man tycka men med tanke på alla de andra fåglarna som jag fick se och uppleva, som tex. årskryss på LAPPMES några kilometer innan Äihämäjärvi, så var resan mycket bra!


Sävsparv
En försommarvacker hane SÄVSPARV.

Storlom
Liten del av norra Äihämäjärvi och kanske syns en simmande STORLOM långt där ute?

Svärta
Ett äkta par SVÄRTA.

Videaprv
Äihämäjärvi bjöd mig på ett fint årskryss på VIDESPARV.


Samtliga på sidan förekommande foton är skyddade enligt upphovsrättslagen. Var vänlig, RESPEKTERA DETTA!
© Peter Wikström Kalix-Nyborg 2005-2010 [enpewe@telia.com]