Kiruna   27/6 - 2010

  << Tillbaka

Kiruna tur och retur.

Ibland kan man få för sig aningen nördiga saker, som att åka upp till Kiruna över dagen och slöskåda lite fågel tillsammans med familjen.

Vårt första stopp blev i Hakkas och fågelsjön Ahvenjärvi. Där fanns ett skapligt fågel-torn bra placerat intill strandkanten på den lilla sjön. Under takfoten på tornet häckade HUSSVALOR och ett par SÅNGSVAN lotsade omkring en mycket liten telning. Även ett kul landskapskryss på SVARTHAKEDOPPING droppade in. Givetvis blev den också ny art på Gällivarelistan.Fågeltornet vid Ahvenjärvi, Hakkas.

Nästa planerade stopp infann sig strax utanför Kiruna centrum, Yli Lompolo. En liten sjö där man under stundom observerat en del roliga fåglar såsom SMALNÄBBAD SIMSNÄPPA. Vi fick inte se någon sådan, men väl ett par SVARTHAKE med tillhörande små dunbollar, två till antalet.

I buskagen runt omkring sjöng minst tre SÄVSÅNGARE. Annars var det väl inte så värst spännande att skåda med så pass mycket trafik brusande bakom ryggen som E10:an erbjöd.Yli Lombolo precis utanför Kiruna centrum. Lite av gruvan syns i höger bildkant.


En inte så gammal SVARTHAKEDOPPING från Kiruna.


En av minst tre SÄVSÅNGARE som höll låda i Yli Lombolos buskvegetation.


SÄVSÅNGARE


Kiruna med slalombacken i bakgrunden.

Efter en gasolkökskokad lunch bestående av chili con carne, ramlösa och rågkaka utanför i Poultsa packade vi hop våra pinaler och begav oss söderut igen.

Innan vi åkte träffade vi på en ensam dansk dam som sa sig vara på väg längre västerut mot Nikkaloukta. När hon hörde att vi skådade fågel sa hon att hon minsann sett några "flotta tranor" i Överkalix... Stort!Vy från en rastplats vid Poultsa efter vägen mellan Kiruna och Nikkaloukta.


Över denna forsnacke såg vi ett femtontal SILVERTÄRNA födosöka.


Ett gäng Smörbollar växte vackert vid vårt lunchbord.


De snöbeklädda fjällen i fjärran kändes mycket lockande, som en mänsklig jättemagnet. - Vill dit, nu!


Talltita vid vägskälet mot Kalixfors.


En bit söder om Kiruna tog vi vänster efter E45:an i riktning mot Vittangi, en plats belägen längs Torneälv mitt i ingenstans någonstans mellan Svappavaara och Tärendö. Längs E45:an passerar man många mindre myrområden, björkbälten och tallskog. Även "Suptallen" står längs vägen till allmän beskådning, en plats där det i gamla dar sägs ha druckits mången bägare starkt av förbipasserande hästresenärer.

Någon parkfågel som lystrar till artnamnet BUFFELHUVUD som det rapporterats om tidigare gick inte att finna, men väldigt många VIGG, KNIPA och GRÄSAND simmade omkring i Julkatteenjärvi, en mindre sjö belägen mitt i byn.Unga KNIPOR vilar sig på en sten mitt i Vittangi.


Söder om Vittangi bredde långsträckta tallskogar ut sig... i den mån de inte var nedkapade.


Ung SÄDESÄRLA bördig från Vittangi.


Planerar just nu för en ny tur till Kirunafjällen, närmare bestämt till Björkliden. Så jag lär återkomma med en mindre berättelse från den resan. Då blir det förhoppningsvis lite mer tid till skådning eftersom det blir minst en övernattning. Längtar!

Vi hörs!
// Peter


Samtliga på sidan förekommande foton är skyddade enligt upphovsrättslagen. Var vänlig, RESPEKTERA DETTA!
© Peter Wikström Kalix-Nyborg 2005-2010 [enpewe@telia.com]