Lite om mig, Peter Wikström.

Jag 2012
Hejsan alla fågelvänner och andra, det kanske är dags att jag nu våren 2012 uppdaterar min presentation av mig själv. Den förra kändes aningen inaktuell.

Jag är alltså en helt vanlig jordnära Kalixbo som samtidigt är sjukt vetgirig på sådant som jag verkligen vill lära mig och är intresserad av.
Fåglar är en sån sak!

Många kanske klassar mig som en naturmupp och det köper jag. Jag tillbringar ju stora delar av min fritid ute i skog och mark så det epitetet passar nog ganska bra. Jobbar "aktivt" i Naturskyddsföreningen med lite fågelinventeringsuppdrag och är också med i en lokal fågelförening, NOF. Det känns bra att kunna dra sitt, om än så lilla, strå till miljöräddar-stacken.

Undertecknad på Öland 2007.   [Foto: Jennie Wikström]

Jag föddes inne i Kalix centrum och flyttade ut till Nyborg tillsammans med min äldre bror [Stefan] och mina föräldrar [Maud & Sigurd] 1979. Men även före det att vi definitivt flyttade ut till Nyborg så hade jag under sommarmånaderna ofta vistats ute i Nyborgsskärgård i familjens sommarstuga på Törvesön, mitt emot Marahamn.

Där präglades jag nog till den jag är i dag av närheten till naturen och det fria liv vi levde när vi "låg ute" under många och långa veckor i sträck. Mamma och Pappa pendlade till sina arbeten från Marahamn och vi andra njöt av helt fantastiska sommarlov med långa havsturer, badstränder, båtliv och naturvandringar på öarna. Livet var lite som en saga faktiskt, helt enkelt en underbar miljö att växa upp i.

Nyborgsskärgård är lika vacker vinter som sommar. Bilden är tagen från mina föräldrars sommarstuga, alltså från den plats där har jag växt upp och formats till den jag är.

Mitt naturintresse har alltid funnits men det specifika fågelintresset har fram till för några år sedan bara legat i bakgrunden. Jag har givetvis även innan detta sett och plåtat massor av fåglar, men inte brytt mig så speciellt mycket om vad det har varit för art eller så. Lite konstigt kanske man kan tycka, men alla kan inte födas fågeltokiga.

Man kan nog säga att vändningen kom i och med mitt numera klassiska foto på den vitryggiga hackspetten försommaren 2005. Då tänkte jag att det kanske vore kul att lista alla fåglar som jag plåtar. Och inte minst ta reda på vad det verkligen är för pippisar som fastnar på sensorn.

Vitryggig hackspett - Nyborgsskärgård 2005. Denna bild och den efterföljande "uppståndelsen" blev starten på mitt fotokryssande.

När jag i efterhand 2005 skramlade ihop alla mina fotograferade arter rasslade det in 96 olika arter. Detta resultat nådde jag utan att på nått sätt ha försökt få ihop så många som möjligt. Då beslöt jag mig för att 2006 köra lite mer seriöst och systematiskt vilket resulterade i fotokryss på 130 arter.

Det kändes som en rolig utmaning att toppa det resultatet året efter och så har det fortsatt även om jag nu inte är lika brydd om att slå rekord, nu ligger fokus lite mer åt att hitta arter som jag inte redan har på bild. Men vårracet och de roliga jakterna på nya fotokryss är givetvis den stora drivkraften för mig att orka irra runt i kommunen/länet med kameran i högsta hugg. Men nu 2012 har ivern att "kryssa" fåglar lagt sig en aning. Nu söker jag mera lugnet, avkopplingen och de minnesvärda stunderna man nästan bara kan få ute i den vackra naturen.

För att komma upp i de antal arter jag faktiskt har gjort så har det kostat mig massor av timmar ute i skogarna och på havet samt givetvis tiotusentals med foton. Många bra men ännu fler dåliga...

Många av de bilder jag har lagrade på flera hårddiskar är förståss på fåglar men minst lika många är på bandy, min andra passion här i livet.

Min andra passion i livet; bandy i allmänhet och Kalix Bandy i synnerhet. Vackrare idrott finns inte!!

Levde och häckade ihop med min hustru Eija i 22 år innan allt förändrades och vi separerade under hösten/våren 2011/2012. Tyvärr ett tragiskt slut på ett helt igenom perfekt förhållande som gett mig så mycket och fått mig att växa som människa. Vi gick skilda vägar som mycket goda vänner och det hoppas kommer att bestå så länge jag lever.

Vi har två gemensamma döttrar (Jennie -93 & Johanna -97) och jag bor nu ensam i min villa på stranden av "Minasfjäden" i min pappas föräldrahem precis intill Slussens småbåtshamn ute i Kalix-Nyborg. Där trivs jag kanonbra!! Närheten till naturen är givetvis en tung faktor i denna trivsel.

Mina två allra dyrbaraste juveler; Jennie & Johanna. (Bilderna är liiite gamla..)

Jag tillsammans med min dåvarande livskamrat Eija i Tärnaby 2005.   [Foto: Johanna Wikström]

Jag jobbar skift på Billerud i Karlsborg på en pappersmaskin där vi tillverkar en hiskelig mängd pappersrullar varje dag, månad och år. Skiftgången ger mig många lediga dagar, även mitt i veckan, vilket jag tycker är helt perfekt med tanke på mitt fågel-intresse.

Att skriva är något som jag verkligen tycker om. Jag skulle nog kunna fylla hela internet med text om det skulle behövas... Den konstnärliga ådran i mig kan jag svårligen bestrida eftersom jag målat tavlor, skrivit noveller, dikter och annat. Jag tycker också att detta med att göra och driva en hemsidan är en skön form av kreativ stimulans.

Mitt och familjens naturintresse tog oss 11 gånger på lika många år till Tärnaby i den Västerbottniska fjällvärlden där vi vandrade en hel del. Vi gjorde även årligen många korta turer runt vårt vackra län och hamnade många gånger uppe i Abisko, Björkliden eller Riksgränsen. Sommaren 2011 gjorde jag och yngsta dottern Johanna ett långt veckoslut i Hemavan och fjällvandrade/fotograferade flitigt. Ett nytt kapitel i mitt friluftsliv som ensam Pappa hade därmed tagit sin början.

Själv gör jag, speciellt på våren, många turer ut i vår vackra skärgård. Detta inte bara för "fågeljakt" utan mer kanske för skön avkoppling, rekreation och för en stunds timeout i egen regi långt bort ifrån ekorrhjulet och den grå vardagen. Under resterande tid av året åker jag gärna runt i länet/landet och upptäcker nya fåglar, byar, orter och städer. Jag älskar att köra bil och trivs med den frihet och avkoppling som det ger. Utan bilen stannar Peter!!

Försommaren 2007 gjorde jag och min familj vår första resa till Öland vilket alla uppskattade. Så den traditionen forsatte vi med i ytterligare tre år. Men fjällvärlden lockade allt mer så våren, sommaren och hösten 2011 gjorde jag flera korta men mycket roliga turer upp i, eller omkring, fjällvärden.

Min fågelskådar- och fotoutrustning:

 • Systemkameror: Nikon D300s, D80
 • Kompaktkameror: Sony DSC-H10
 • Objektiv: Nikon 300 4.0, Sigma EX 70-200 2.8, Nikon 18-55
 • Konvertrar: Två st. 2x (Kenko och Sigma) och en 1,4x (Sigma).
 • Tubkikare: Kowa TSN-601 med zoomokular 20-60X.
 • Handkikare: Nikon Monarch 10x42

  Jag anser mig ännu vara ganska grön inom fågelskådningen så jag vrider och vänder på alla fågelbilder jag tar samtidigt som jag slår i böcker, söker på internet och överallt annars där jag bara kan innan jag kan känna mig säker på en svår art. Men givetvis så gör jag ändå misstag när jag tror mig vara bombsäker men egentligen inte alls är det.

  Men jag förösker göra allt för jag kan för att inte slappna av i min vaksamhet och falla in någon slentrianmässig attityd. Den dagen jag upptäcker att jag inte använder hela min hjärna till att säkerställa arterna kommer jag att lägga av och ägna mig åt något annat. Men som sagt, det kommer ändå att bli fel någon gång och då hoppas jag att alla som märker detta hör av sig till mig omedelbums.

  Svarthalsad taigatrast från Storön i januari 2009, ett av mina "tyngsta" fågelkryss!

  Jag är alltså inte på långa vägar någon fågelexpert, ljusår därifrån, men jag anser att jag numera fixar ganska många arter ändå. De fåglar jag hyser det minsta tvivel om (ganska många) får gå till granskning av bättre vetande ornitologer eller förbli orapporterade för omvärlden.

  Vildmarksliv vid Snaskosforsen, Råneälv.   [Foto: Jonas Jägerving]

  Hoppas att vi syns där ute i skogarna, dock står jag mycket sällan uppställd på samma plats någon längre tid idogt gloende genom tuben utan rör mig ofta/alltid runt över markerna. Naturen har dragningskraften, fåglarna är bonus och livet är på tok för kort för att slösas bort stillastående eller inomhus....

  Fåglarna finns utomhus - året runt - gå ut och du kanske möter dem !

  Ha de!

  // Peter Wikström 090409 (rev. 120330)


 • Alla foton om inget annat anges: © Peter Wikström Kalix-Nyborg 2007-2009 [enpewe@telia.com]