Naturdagboken - Oktober 2011
<<< Tillbaka
111024 - Första gästen!

Under helgen har jag flyttat min skogsmatning två gånger(?) i ren desperation. Kan tyckas aningen otåligt... Och jo, det är otåligt och helt onödigt! Men jag ångrar mig inte nu, för nu har jag hittat en jättefin plats där jag verkligen kan njuta av den vackra Norrbottiska naturen och förhoppningsvis lite fåglar.

Första gästen!!

Idag (24/10) dök så den första gästen upp och jag blev överlycklig!! Lycklig över en talgoxe, när hände det senast? Men det är något speciellt som händer när man slitit som ett djur för att få till en skogsmatning ochså visar det sig att "någon" gillar detta. Konstig känsla, men inte mindre härlig för det!


Tack för besöket kära talgoxe!

Annars är det vid hemma-matningen det "händer" mest. Jättemycket fågel, stundtals runt 50-60 fåglar... samtidigt! Det blir lite krig om platserna där blåmesen verkar vara den tuffaste. Men alla småfåglar blir ju lite rädda när stora stygga nötskrikan dyker upp.

TalgoxeTalltitaNötskrikan regerar!!

Men den gångna helgens absoluta höjdpunkt var ändå en lite gullig SPARVUGGLA jag sprang på under tiden jag flyttade min matning fram och tillbaka i skogarna. Jag kan också notera att skogen är full av KUNGSFÅGEL. Det piper lite överallt i barrskogen och det är inte svårt att locka fram dom med lite mp3-ljud. Otroligt charmiga och söta dessa pyttesmå fåglar!

SparvugglaKungsfågel

Idag när jag satt och mös vid matningen så fick jag även möta två JÄRPAR som satt på varsin sida om mig och visslade åt varandra. Kul och lite spännande att se hur nära mig de skulle våga komma.

Järpe

Nu är hösten på väg in i vinter och bandysäsongen drar igång redan på fredag när mitt Kalix möter Bollnäs på bortaplan i premiäromgången av Elitserien. Allt annat än storförlust är ett mirakel. Bollnäs är mycket bra, speciellt hemma, och Kalix är.... mindre bra. Sedan väntar två hemmamatcher på raken, Tillberga och Sirius. Då får vi hoppas på nån poäng, men inte fan blir det lätt...

//Peter


111019 - Lång dag

Vilken dag!! Startade vid 08:30 med att i strilande regn åka ut en långsväng med bilen uppåt älven. Just bilåkning tycker jag är en mycket skön och avkopplande sysselsättning, faktiskt en av få plaster där jag kan slappna av helt och fullt!

Tillbaka hemma efter någon timme beslutade jag mig för att åka ut i mina hemmamarker och sätta ut lite fågelmat. Väl på plats insåg jag att de talgbollar jag har placerat ut på andra ställen i kommunen skulle passa bättre här, i MIN skog!

Här blir det fest under vintern!!

Inget att fundera över.. Så jag brummade åter iväg "uppåt älven" för att hämta hem det mesta av talget jag hängt ut tidigare. Kalixälven var dagen till ära översvämmad i sina nedersta delar (vid golfbanan) på grund av en synnerligen kraftig sydvind. Så ett gäng gräsänder simmade graciöst fram över fairway/green på det 17:e hålet.

Givetvis var jag tvungen att stanna för att kolla lite på änderna... och fick då syn på en tämligen sen TOFSVIPA som plaskade omkring där i blötan. Känns lite extra roligt eftersom den förmodligen är en ny oktober-art för mig!!

Tofsvipa den 19 oktober, kul!!

Till slut blev i alla fall min matning färdigställd och då är det bara att vänta på att de första gästerna ska anlända. På hemvägen förärades jag med en liten älgkalv som sökt sig ut på en äng för att äta, riktigt roligt det också!!

Älgkalv

Känns som att en blåsig början av dagen trots allt slutade med mungiporna uppåt... och då måste man ju vara nöjd!!

Om man älskar naturen så älskar naturen en tillbaka!

// Peter


111017 - Återstart!

Hej igen alla fågel- och naturnördar eller vad ni nu än må vara för typ av människor. Denna dagbok har länge legat nere, men när jag nu i efterhand läser den så ser jag ju att den säkert kan roa någon... åtminstone mig själv och det är ju det viktigaste!

Min passion för fåglar tillsammans med ett "märkligt" möte gjorde att jag tidigare i höst hamnade ute på Haparanda Sandskär som ringmärkar-assistent!? Jag som varit så anti mot ringmärkning sprang nu gatlopp runt fågelnäten och plockade fåglar med ett ständigt leende på läpparna. Det var hur jäkla kul som helst!! Tänk att man var tvungen att bli 46 innan man skulle upptäcka och förstå det... Usch, vad jag slängt bort livet på mycket skit. Men de må vara hänt, historien går inte att förändra men framtiden kan man i alla fall styra litegrann... om man VILL!

Ringmärkarbodan på Sandskär15 september! En dag och kväll jag minns speciellt starkt!Regnbåge över "byn" på Sandskär.

15 september.. Just den dagen släppte också mina hårdrockshjältar Dream Theater sin senaste platta; "A Dramatic Turn Of Events". Ny trummis och en av DT:s absolut bästa skivor någonsin. Ja, åtminstone helt i klass med det klassiska albumet "Images and Worlds" från 1992...
Så sjukt bra DT! Jag har lyssnat genom alla spår många många gånger och känslan är samma varje gång, magnefik, magisk, stark och.. helt underbar!! Årets, kanske hela 2000-talets, absolut bästa skivsläpp alla kategorier! Jag ryser och gråter om vartannat och kan inte sluta lyssna!

Nu i oktober känns vintern ganska nära men ändå inte. Det är varmt ute och solen skiner. Igår när jag var ute vid Flasakvarn utanför Gammelgården råkades jag somna på min post! Har aldrig hänt förut, jag lovar! Men nu gjorde det det och det kanske indikerar att jag var ganska avslappnad och lugn.... precis som jag fått lära mig... Thank you!!

Hackspett vid Flasakvarn

Innan jag sov ute vid Flasakvarn gjorde jag ett stopp längs Gammelgårds-vägen vid travbanan. Skogen ser så fin och hackspettsvänlig ut att jag länge tänkt genomsöka den. Nu gjorde jag det men hittade inte så mycket annat än några roliga meståg. Men området hyser viss "vitryggs-känsla" så det blir fler besök vad det lider.

Skoterleden vid Travbanan i höstlig tappning.Mycket närgången talltita som deltog i travbanans meståg.

Igårkväll var jag på säsongens första bandymatch, Kalix spelade mot Haparanda i en träningsmatch som slutade med hemmavinst, 3-2 (1-0).
Men fy fan vad trist!! Nä, bandypojkar... har ni tänkt ha mig och många andra i publiken gör ni nog bäst i att åtminstone ta på er skridskorna... och knyta dom!! Det här var helt åt skogen eländigt dåligt! Men det är ju försäsong så ni äro till viss del förlåtna, det kanske blir bättre - det måste bli bättre annars går det illa.. och jag får gråta.. IGEN!


Peter Stock och c:o har mycket att bevisa för mig...
Foto. Hans Ivarsson, Söderhamn.
// Peter

Alla foton om inget annat anges: © Peter Wikström Kalix-Nyborg 2011 [enpewe@telia.com]