Naturdagboken - November
<<< Tillbaka
091117 - En händelserik start på vintern!

Söndagen den 1:a november styrde jag och frugan bilen söderut i tidig morgonstund. Mörkret härskade och sikten i den envisa dimman var sämre än vad det är när man dyker efter pärlor i ett filpaket, typ.

Larmet om en HÄRFÅGEL och TURTURDUVA i Unbyn utanför Boden hade gått redan på fredagen, men mycket hade gjort att det inte fanns möjlighet att dra för mig/oss redan då.

I Unbyn var vädret strålande vackert, solen sken från en blekblå himmel och det höstgula odlingslandskapet var toppat med en del mindre öar gräddvita snöfläckar. Svag vind och precis under nollan på termometern.

På byns skolgård hoppade härfågeln omkring i en osannolik oräddhet medan turturduvan mest flaxade omkring på betryggande avstånd svår att se riktigt bra. Omöjlig att fånga på bild.

Vi njöt av dagen med kaffe vid skolgårdens parkbänkar, träffade några andra skådare och "vanliga" bybor innan vi vid 12-tiden styrde hemåt igen med glada mungipor som gick från kinden upp till örsnipparna. En lyckad skådardag i den annars så gråtrista novemberlunken.

Härfågeln i Unbyn visade upp sig väldigt fint!

Den 8:e november spelade Karlsborg och Nyborg genrep inför division 1 starten i bandy på Kalix IP... och jag var där. Härligt med bandy utomhus även om matchen kanske inte var den mest spännade kampen jag sett. Nyborg vann med 7-0...

I halvtid fick jag ett telefonsamtal från Birgitta Landberg (duktig skådare från Gammelgården som tyvärr inte rapporterar på Svalan) som i sin tur fått ett samtal från någon som tipsat henne om en skum fågel vid OK i Nyborg.

Jag tyckte informationen som nådde mig genom luren lät mycket intressant så jag beslutade mig för att göra ett grundligt eftersök dagen efter.

Vy ut mot Gräddmanhällan, Storön, tagen under promenad till Skagsudden den 7/11 -09

Måndag morgon den 9:e klockan 07:55 stannade jag vid Nyborgs lokala bensinstation. Lite dimma svepte fram över den tunt snöbeklädda omgivningen. Den lilla vägen framför mig var nyplogad trots att det knappt fanns någon snö. Men i detta fall var det nog tur att den var det...

När jag gått mindre än femtio meter så hoppade plötsligt en fågel fram vid dikeskanten på de framplogade snöfria fläckarna, precis som tipsaren hade sagt. Jag fotograferade så gott det gick men avståndet var otäckt långt. Dessutom hade jag plockat bort min 1,4X konverter dagen innan under bandymatchen, så mitt zoom-omfång var kortare än normalt. Jag försökte komma närmare men fågel flydde hela tiden undan i korta flygningar.

Jag gick tillbaka till bilen för att sätta på konverten som låg i handsfacket. Då passade jag på att studera de bilder jag ändå lyckats plåta. Piplärka? Ja, det såg man direkt, men inte fan var det en "vanlig" ängspip inte.... vad var nu detta? Dunk dunk, pulsen ökade!

Långt avstånd och artbestämning är ingen bra kombination...

Man har ju hört talas om att störrepiplärka och mongolpiplärka kan dyka upp vid den här årstiden så jag letade upp dem i fågelboken som alltid ligger i bilen.

Ja men, tusan också, nog var det väl ändå mycket som stämde! Men jag ältade hela tiden i mitt inre "vad har jag missat för att det inte skall kunna vara en ängs- eller trädpip... Ingenting såg det ut som!

Jag klev ur bilen och gjorde en sväng till utefter vägen och hittade återigen fågeln vid vägkanten. Nu var jag bestyckad med mitt 300mm objektiv och den älskade 1,4X konvertern påklistrad. Men fågeln var inte alls villig att posera så det blev till att fyra av några bilder på 40-50 meters avstånd vilket var aningen för långt i det rådande ljuset.

Jag glodde även som en galning genom handkikaren för att hitta lite karak-tärer och sånt som skulle kunna hjälpa mig med artbestämningen. Men nej, det gick inte riktigt som jag ville det heller. Dessutom skulle jag på jobbet om bara ett par timmar så jag beslutade mig att ge upp och åka hem och konsultatera Anders J via telefon.

Efter långa diskussioner och efter det att några andra mycket erfarna skådare i landet kikat på bilderna stod det klart att fågeln jag sett och plåtat VAR en MONGOLPIPLÄRKA! (Om den nu blir godkänd av Rk och RrK...)

Alla karaktärer stämde in på MONGOLPIPLÄRKA!! Plåtad i Nyborg den 9/11 -09

Fasen vad kul, men ibland blir jag så irriterad på mig själv när jag inte litar på det jag faktiskt ser. Jag såg ju en större- alt. mongolpiplärka men vågade inte ens tro det! Sitter väl som vanligt i mitt skrala självförtroende antar jag.

Dagarna mellan den 1:a och 9:e hade jag besök av en fotograf och en reporter från fackföreningstidningen "Dagens Arbete" som gjorde ett reportage om mig och mitt skådande.

Det var roligt, men det känns väldigt konstigt att stå på fel sida av linsen när någon annan plåtar. Men man får väl offra sig lite för att sprida ut lite fågel-intresse till en bredare skara människor. Jag gjorde detta mer för fåglarnas skull än för min egna. Publicitet och sånt är defintivt ingenting jag älskar...

Ett par dagar innan denna text skrivs ringde ytterligare en "reporter", men nu gällde det endast fyndet av mongolen i Nyborg. Tidningen var den finfina fågeltidningen "Roadrunner" som är en fågeltidning skapad och driven av den högt ansedda fågelklubben Club 300.

Det känns overkligt men roligt att en sån tidsskrift anser att jag och mina Norrbottensfynd passar in. Återigen tycker jag det är speciellt kul av en helt annan anledning än bara för mig själv. - Att vår vackra by Nyborg nämns i allehanda tidskrifter och media ute i landet tycker jag är mycket bra, då må sammanhanget vara vad det vill.

Svininfluensan drar vidare genom landet och jag väljer att luta mig tillbaka i min älsklingsfåtölj, sniffa eukalyptus och lyssna på lite härlig progressiv hård-rock med genrens okrönta kungar, Dream Theater!

För er som inte visste det så är "progressiv hårdrock" en benämning på en komplicerad musikstil som: "använder udda, ej sällan asymmetriska taktarter, ovanliga stämningar, skalor och tonarter".
Detta tycker jag är synnerligen spännande för örat, skönt för själen och man blir liksom aldrig less. Man hittar hela tiden nya saker i låtarna och de växer ju fler gånger man hör dem.

Visste ni förresten att just DT:s klassika verk "Dance Of Eternity" exempelvis innehåller följande sekvenser av taktarter: 5/8-5/8-7/8, 5/8-7/8, 5/8-5/8-7/8. DT är defakto några av musikvärldens allra bästa musiker och kompositörer inte minst.

Livet är kort, passa på och njut !!Kalix Bandy började sin serie den gångna helgen med torsk mot Västanfors. Konstigt, men jag var inte ett dugg ledsen. Jag undrar när det hände senast. Föreningen satsar nu på många egna unga spelare och det kan man inte, får man inte, kritisera.

Ädelt, vackert och... just det; billigt !

Niklas Gälman, Kalix Bandy, en av de genomgående bästa ungdomar i truppen, ja bland alla spelare faktiskt...

Men nog är det roligt med toppkänning och elitseriekval också, det kan jag inte förneka. Något sådant lär det knappast bli denna säsong och då finns liksom inte nerven och spänningen där.

Just ovan nämnda ingredienser anser jag vara två av idrottens allra viktigaste hörnstenar. Nu känns matcherna lite som avslagna träningsmatcher inför säsongen 2011/2012 när målet om elitserie skall nås. Vinst eller förlust känns typ skitsamma, och då är det lite trist att se bandy. Det lär nog publiksiffrorna också säga.....

Hörs!

// Peter

Alla foton om inget annat anges: © Peter Wikström Kalix-Nyborg 2009 [enpewe@telia.com]