VÄLKOMMEN TILL MINA FOTOGRAFERADE FÅGLAR
"NORRBOTTENS MESTA FÅGELBILDSIDA" - Alltid nya, fräscha och uppdaterade fågelbilder!

Sett nåt intressant ?? Stort eller smått, konstigt eller vanligt - Tveka inte att höra av dig med tips: via mail: [enpewe@telia.com] eller telefon: 0923-21689, 070-633 25 22 (även SMS) Vem vet, det kanske blir du som blir först att upptäcka en raritet i kommunen/länet!

Senaste bilderna


<<< Senaste bilerna 2012
<<< Senaste bilerna 2010
111225
Juldagen bjöd på ett jättekul Sverige-X i form av en STÖRRE TURTURDUVA i Piteå!! De vise männen och kvinnorna som fanns på plats diskuterade hurvida fågeln var av rasen meena eller inte. Jag var/är bara så nöjd så nöjd över att det var just en "större" att jag lämnar den debatten för andra att slutföra. Det var en väldigt samarbetsvillig fågel som inte var speciellt rädd av sig, men ljusförhållandena var som vanligt vid denna tiden på dygnet/året, urusla... minst sagt!!
111212
Fick ett jätteroligt årskryss idag i Kalix, nämligen NÖTVÄCKA! Att dom var två till antalet gjorde ju inte saken sämre! Klackarna i taket!!
111209
Lite natur- och fågelfotografering så här i mörkaste vintertider. Dock en liten uppdatering HÄR >>>
111024
Lite nytt i Naturdagboken.
111017
Uppdaterat med lite bilder från de senaste dagarnas fågelskådning.
Se bilderna HÄR >>>
111008
Uppdaterat med några stora bilder HÄR >>>
111001
Har helt glömt bort att även VARFÅGEL blev årsfotokryss under min vecka ute på Sandskär.
110927
Uppdaterat med några bilder från de gårdagens fågelskådning.
Se bilderna HÄR >>>
110926
Försöker nu återstarta hemsidan efter lång vila. Kommer att ändra inriktning till att mera rikta sig mot oss amatörer, dock hängivna sådana, som har fågelskådning som största intresse men kanske mer är ute efter en totalupplevelse än bara just fåglar. För egen del känns det också som att jag måste ta ett steg tillbaka när det gäller själva fotograferandet och mer plåta det jag känner för än att ständigt jaga den där perfekta bilden som man ändå nästan aldrig är i närheten av. Vi får se om jag hittar hem nu, jag hoppas verkligen det... för mitt egna välbefinnandets skull.

Men årskryssbilderna kommer även i fortsättningen vara hemsidans kärna och största drivkraft.

Uppdaterar med två jätteroliga årskryss från min helt underbara ringmärkarvecka ute på Haparanda Sandskär. Först ut varje fågelskådares våta dröm, tillika nytt livskryss för mig; BLÅSTJÄRT. Även den läckra TAIGASÅNGAREN är livskryss för mig.

Fick även ett sent fotoårskryss på TRETÅIG HACKSPETT.
110810
Uppdaterat med årsbild på SKRÄNTÄRNA samt lite övriga bilder från juli HÄR >>>.
110730
Uppdaterat med årskryssbilder på; ÄRTSÅNGARE, STORSKARV och på "aningen" för långt avstånd; BÄNDELKORSNÄBB.
110728
Uppdaterat med en liten bildberättelse från min senaste resa till Hemavan.
SE BILDERNA HÄR >>
110725
Uppdaterat med årskryssbilder på; FJÄLLVRÅK, BLÅHAKE och GÄRDSMYG.
110709
Uppdaterat med årskryssbild på LÄRKFALK. Fågeln är fotograferad den 2/7 i Piteå.
110621
Äntligen uppdaterat med årsfotokryss på; DVÄRGSPARV. Men det kostade på en tur ut på en myr i Tornedalen en regntung dag med en efterföljande helt vansinnig kläckning av mygg och knott. Jag har aldrig, trots 40 år ute i vildmark och fjäll, varit med om något liknande... helt sjukt!

Men jag blev mycket glad när jag såg att myren innehöll flera dvärgsparvar som dessutom var snälla nog att visa upp sig mycket fint. För några minuter glömde jag bort de irriterande insekterna och kunde njuta av upplevelsen och stunden tillsammans med mina älskade dvärgsparvar. Med lite umbäranden blir faktiskt hela grejen lite mera mäktig, lite roligare och mycket mera minnesvärd. Jag kommer garanterat aldrig att glömma mitt möte med dvärgsparvarna på Keivosjänkkä 2011.

Visar även ett gäng stora, och hyfsat bra, bilder på HAVSÖRN, ÄNGSPIPLÄRKA och GRÅTRUT HÄR >>>.

Men egentligen borde jag väl inte visa havsörnsbilderna eftersom de är tagna i direkt anslutning till en aktiv häckplats. Men jag kan garantera alla fågelnördar att jag inte visste om boet och klampade på det av en ren slump när jag var ute i helt andra ärenden. Jag brände av ett tiotal bilder innan jag snabbt avlägsnade mig från platsen. Jag såg sedan på ett par hundra meters avstånd hur örnarna återgick till sina sysslor i boet. Jäkligt häftiga fåglar som jag verkligen hoppas lyckas med sin häckning, det behöver Norrbotten!!
110617
Uppdaterat med ett roligt årskryssfoto, tillika Norrbottenskryss; LUNDSÅNGARE.
110616
Uppdaterat med två årskryssfoto; SÄVSÅNGARE och SVARTHÄTTA.

Även lagt ut ytterligare några stora bilder här >>>.
110612
Uppdaterat med ett gäng lite större bilder från maj och början av juni här >>>
110610
Ett tag sedan uppdatering nu. Detta pga. att själva fågelskådningen tar väldigt mycket tid i anspråk, men även vanligt mänskligt slarv förståss. Mina senaste årsfotokryss är; GRÖNSÅNGARE, TÖRNSÅNGARE och GRÅ FLUGSNAPPARE.
110529
Ibland har man bara ren tur, men ibland har man tur därför att man förtjänar det. Jag tycker att jag (tillsammans med Anders Johansson) förtjänar dagens många fåglar eftersom vi gjorde riktade besök i lämpliga bitoper för att finna lite olika sorters fåglar. Vi kanske inte hittade allt vi sökte, men nära nog.

Man måste ha i minnet när man ser bilderna här på hemsidan eller ser vilken flitig ornitolog som helst X-lista att det ligger mycket arbete bakom många av de svåra arterna. Det gäller att veta i vilken biotop de olika fåglarna oftast befinner sig, känna till fåglars beteenden och vanor, kunna så många läten som möjligt, hur de ser ut när de flyger, hålla koll på vad andra ser och var osv. osv.

Idag fick vi hjälp av allt det där när vi riktade våra besök för att hitta diverse olika arter i vitt skilda miljöer. Även om vi kanske inte riktigt trodde på oss själva, så var i alla fall tanken på vårt sista stopp; svart rödstjärt!! Därför kändes den mycket roliga obsen på just svart rödstjärt ännu roligare och än mera häftig, dessutom i Kalix Kommun!

Så här är de senaste årsfotokryssen;

SVART RÖDSTJÄRT, TURKDUVA, SNATTERAND, BRUN KÄRRHÖK och MORKULLA.
110524
Dagens två roliga årsfotokryss är båda hämtade från Tornedalen; ROSENFINK och TRÄDGÅRDSSÅNGARE.
110523
Skådat och jobbat mycket och uppdaterat dåligt. Här kommer i alla fall några årsfotokryss från de senaste dagarna (där väl bara ortolanens bilder är bra); ORTOLANSPARV, FISKTÄRNA, TORNSEGLARE, DRILLSNÄPPA, KUSTLABB, SVÄRTA och MOSNÄPPA.
110518
Uppdaterat med tre årsfoton X; LÖVSÅNGARE, TRÄDPIPLÄRKA och BUSKSKVÄTTA.
110516
Några årsfoton; KÄRRSNÄPPA, LADUSVALA, SILVERTÄRNA och GULÄRLA.
Samt några övriga bilder på; BRUSHANE.
110514
Åkte tidigt i morse till Gargnäs 4 mil från Sorsele, en nätt liten tur på 31 mil enkel resa för att försöka hitta de 10(!?) biätare man rapporterat därifrån igår. Det första beskedet jag fick av en skådare som redan var på plats var att fåglarna mindre än tio minuter innan jag kom tagit hög höjd och dragit NV....Suck!

Jag kan erkänna att det osade en del i bilen när jag sakta rullade runt i den lilla byn för att fösöka återfinna fåglarna. Den andra skådaren (Ralf Norberg) gjorde samma. Efter ca: 10 min larmade Ralf plötsligt ut via BMS att han hittat de blå juvelerna vid campingen mitt i byn, Tack Ralf!

Jaaaaa!!! Fasen vad roligt och vilka otroligt vackra fåglar!! De flög omkring, kvittrade och fångade humlor. Ett otroligt fint skådespel jag aldrig sett maken till tidigare!!

Så dagens första årskryssbilder är mycket speciella och helt sanslöst roliga, givetvis de på BIÄTARE. Fick på köpet även en årsbild på BACKSVALA.
110512
Dagens årsfotokryss; DUVHÖK, DVÄRGMÅS, GLUTTSNÄPPA och SKEDAND.

Även uppdaterat med lite andra bilder från mina utevistelser i maj. HÄR >>>
110507
Dagens årsfotokryss; SVARTHAKEDOPPING, MINDRE STRANDPIPARE, SMÅSPOV och SVARTVIT FLUGSNAPPARE.
110506
Uppdaterat med några roliga årsfotokryss där den första känns mest roligt; SKÄGGDOPPING, LJUNGPIPARE, BRUSHANE och SOTHÖNA.
110505
Dagens skörd av fotokryssuppdateringar; GÖKTYTA, STÖRRE STRANDPIPARE, RÖDBENA, SMÅSKRAKE och SILLTRUT.

Även uppdaterat med lite andra bilder från idag, många på SALSKRAKE. HÄR >>>
110504
Är skyldig er några årskryssuppdateringar; STENSKVÄTTA, GRÖNBENA, BRUNAND, RÖDSTJÄRT och VIGG.
110430
Idag årskryssbilder på; SALSKRAKE och SÄVSPARV.

Även uppdaterat med 21 andra bilder från de senaste dagarna HÄR >>>
110429
Nya årskryssbilder; STRANDSKATA, KUNGSFÅGEL, JÄRNSPARV (stämningsbild), KRICKA, BLÄSAND och SKOGSSNÄPPA.
110424
Uppdaterar idag igen.. Årsbilder på; RÖDHAKE.
110424
Den senaste tiden har jag fokuserat mest på fågelskådning och lite mindre på foto. Men nu uppdaterar jag i alla fall med årsfotokryss på; RÖDVINGETRAST, BJÖRKTRAST, ÄNGSPIPLÄRKA, ENKELBECKASIN och STJÄRTAND.

Även uppdaterat avdelningen STORA BILDER med några bilder från den senaste veckan.
110420
Uppdaterat med årsfotokryss på; DUBBELTRAST, STORSPOV, SÄDGÅS, FISKMÅS, SKRATTMÅS och TRANA.
110416
Vissa hävdar att den inte ens existerar som egen ras, men här på hemsidan finns den; STÄPPVRÅKEN. Det är i huvudsak så här i april de oftast dyker upp och skiljer sig på en del avgörande punkter mot den "vanliga" ormvråken. Östra Norrbotten ligger ju precis i den västra kanten av stäppvråkens utbredningsområde så det är ju ingen större skräll att de dyker upp just här då och då, företrädesvis under flyttning.

Även uppdaterat med årsfoto på; HAVSÖRN och RINGDUVA.
110415
Uppdaterat med fyra årsfotokryss från idag på; TORNFALK, SÄDESÄRLA, STARE och GRÅGÅS.
110415
Uppdaterat med årsfotokryss på; BERGFINK, SÅNGSVAN, HAVSTRUT, KNIPA, GRÄSAND och KANADAGÅS.

Även uppdaterat STORA BILDER med fyra dagsfärska bilder på SÅNGSVAN.
110408
Uppdaterat med ett årsfotokryss på en aningen tidig TALTRAST.
110407
Så har han då anlänt, "den svarta fågeln med den gula näbben"; KOLTRAST.
Jag lyckades också i morse putsa mitt gamla "tidighetsrekord" från den 10 april med tre dagar gällande ORMVRÅK. Ifjol kryssade jag den först den 16:e. Men det känns ju extra tidigt nu med tanke på hur mycket vinter och snö som det fortfarande är kvar ute i markerna.

Jag brukar alltid använda ormvråken som en fin indikator på att det stora inflödet av flyttfåglar är på gång. Vi får se om även de övriga fåglarna blir någon eller några dagar tidigare än vanligt.
Men om man ska tro min gode vän Anders J:s utsago; "I naturen är det ovanliga vanligt" så förstår man att i fågelvärlden kan det mesta hända, när om helst, var som helst och hur som helst. Naturen är så fantastisk och härligt oförutsägbar.

Ut och skåda gott folk, det är nu det händer - och det kan gå snabbt!!
110406
Nytt årsfotokryss i dagens ruskväder blev föga oväntat; BOFINK.
110405
Uppdaterat med årsfoto på SÅNGLÄRKA, TOFSVIPA och GRÅTRUT.
110404
Uppdaterat med årsfoto på GRÖNSISKA.
110401
Uppdaterat med ett nytt roligt årsfotokryss, tillika kommunkryss, på RÅKA (tack Anders J!). På hemvägen från Börjelsbyn passade jag på att även bränna av ett årsfoto på TAMDUVA.
110330
Uppdaterat med årsfotokryss på STRÖMSTARE och STORSKRAKE.
110329
Igår den 30:e gjorde jag och min gode vän Anders Johansson en fågelskådartur till Luleå. Kallt, nedåt -20, men ändå en riktigt bra tripp som bl.a bjöd på SMÅDOPPING vid Gräsörenbron. Efter Luleå åkte vi till Boden och kunde efter en timmes letande gräva fram ett nytt årsfotokryss åt mig; STEGLITS, härligt!
110326
Blev en lång dag ute på skidorna idag, runt 7 timmar i Haparanda skärgård på inventeringsjobb. Men denna mastodont rutt med ganska så glest mellan fåglarna gav i alla fall årsfotokryss på den lilla juvelen; MINDRE HACKSPETT.

Men bara det att man får vistas ute i naturen gör ju att det nästan inte känns jobbigt att kliva upp långt före tuppen och sedan stå och gnugga lagg i timtal. Dagens långa rutt skedde tillsammans med en annan fågelvän från kommunen vilket gjorde det hela mycket lättare och roligare.

Jag visste faktiskt inte att det fanns lika nördiga personer som mig i Kalix som var beredda att offra all ledig tid en hel helg i mars i ospårad terräng långt bortom all "glamourskådning" till hjälp och stöd för våra vackra och charmiga små vänner. Härligt med hängivna människor som bryr sig!!
110323
Nu är våren här!
Det kan jag konstatera efter att idag ha fotokryssat SNÖSPARV. Lite halvtaskig bild men vårens budbärare nummer ett förtjänar att visas upp så snart de anländer. Samtidigt fick jag också fotokryss på GULSPARV som jag av någon anledning inte ens har sett tidigare i år.... (Hade faktiskt glömt den stackars gulsparven.)
110322
Förmiddagens inventeringsrutt ute i skärgården gav ett roligt årsfotokryss på en spelande SPARVUGGLA. Även fotokryssat den lite mindre ädla KRÅKAN...

Lite mer bilder från de senaste dagarnas skärgårdsturer finns HÄR >>>
110321
VÅRDAGJÄMNING!!
Dagen till ära visar sig vädret från sin bästa sida, +7 och sol!! Nu känner man verkligen att våren är på väg och fåglarna som i vinter kämpat heroiskt för sin överlevnad vid mitt fågelbord spelar nu sina vackraste vårsånger.


En av mina gårdshjältar.

Dessvärre väntar nu ett tandläkarbesök... usch! Men så fort det är avklarat och om jag efter detta fortfarande är vid liv så tror jag att jag ger mig ut i den vårlika naturen. Skulle te.x vara kul om man lyckades gräva fram en KUNGSFÅGEL, en pytteliten gullig liten fågel, som jag inte har lyckats fånga på bild ännu i år.
110320
På NOF:s (Norrbottens Ornitologiska Förening) årsmöte igår fick jag tillsammans med Thore Alm och Birgitta Landberg, båda Kalix, mottaga pris som "Årets fågelskådare" under den gemensamma benämningen; "Kalixskådarna".

Thore prisades för sitt långvariga och gedigna arbete med exkursioner m.m, Birgitta för sitt brinnande engagemang med bl.a den fina fågelmatningen i Flasakvarn och undertecknad för mitt jobb med denna hemsida som på ett modernt sätt sprider fågelintresset.

Det är ju inte utan att man blir mycket glad när någon anser att man ska ha ett sånt hedersamt pris, fattas bara annat. Men att inför cirka 30 riktiga fågelorakel ur den yttersta eliten i Norrbotten på fågelskådning som samlats på NOF-årsmötet få kliva längst fram i rampljuset var aningen jobbigt och väldigt nervöst. Men att jag nu fått en liten bekräftelse på att det jag håller på med här på hemsidan uppskattas av andra duktiga fågelkännare/skådare känns obegripligt stort.

Jag älskar ensamheten i den avsides belägna storskogen, vår omväxlande och vackra Norrbottniska natur med fjäll, älv, äng och hav. Jag dyrkar de lunga stunder som fågelskådningen/fotograferingen ger vid någon liten sjö eller havsvik och att jag nu fått ett pris för att jag försöker förmedla er läsare denna känsla är jäkligt roligt och mycket stimulerande, TACK ALLA!!!

För att fira ovanstående pris begav jag mig idag ut på skidor i den djupa skogen och plåtade lite MINDRE KORSNÄBB. Och, ja, den nya gluggen är helt sagolik, jag njuter!!
110313
Uppdaterat med årsfoto på en DALRIPA från tidig morgontimme ute i skärgården.
110311
Provar nu att återstarta min avdelning med "stora bilder". Nu när våren kommer med ljuset och massor av anländande fåglar känns det som att jag kommer att ta en del fågel- och djurbilder som annars förblir gömda och dolda i mitt arkiv, vilket ju är lite synd. (Dessutom har jag ju ett nytt och fräscht objektiv att leka med....)

Se årets (och tidigare års) stora bilderna HÄR >>>>

Det snöar idag men de har lovat bättre väder i helgen så det föreligger viss chans till lite utevistelser då, hoppas!

Angående den stundande årstiden så...
...Var uppmärksam, när du minst anar det kanske det smäller till under fågelbordet eller i närmsta träd och en rolig, annorlunda eller en kanske mycket rar art dimper ned. Kom ihåg att det väldigt ofta är "icke skådare" som hittar rarrisar just vintertid.

Speciellt till er som tillbringar vårvintern/våren ute i skärgården (men även till andra) så vädjar jag om att ni håller era öron och ögon vidöppna efter VITRYGGIG HACKSPETT och hör av er VID MINSTA MISSTANKE. Vänta inte till dagen efter, då kan det vara försent!!

....Och glöm inte att njuta av naturen så mycket som möjligt i denna den unika femte årstiden kallad vårvinter!!

// Peter
110306
Uppdaterat med ett par bortglömda årsfoto på SPILLKRÅKA.
110222
I brist på annat så uppdaterar jag med lite vinterbilder hämtade från dagens härliga och rofyllda skogstur i -20, klarblå himmel och en gnistrande vacker sol. Mycket snö och några exemplar av mindre korsnäbb kan utlovas. Se bilderna HÄR >>>
110211
Uppdaterat med ett första årsfoto på GRÅSPETT.
110210
Uppdaterat med dåliga årsfotokryss på; GRÅSPARV och STÖRRE KORSNÄBB.

Aningen bättre är då dagens bildserie med ett par MINDRE KORSNÄBB som gör sitt för att föra arten vidare samt några bilder på en SVARTMES i sin naturliga miljö ute i skogen. Se bilderna HÄR >>>.
110205
Uppdaterat med årets första bilder på TOFSMES. Blev inte de bilder som det var tänkt att bli, men vädrets makter rår man dessvärre inte på... Dessutom lyckades jag sätta fast bilen på en oplogad väg för ett kort ögonblick och blev lite sur (läs; förbannad) och undrade varför jag var där ute i den öde skogen i dagens snöhelvete... Men tofsmesen var, trots lite besvärligt ljus och avstånd, mycket vacker och sjöng flitigt så nog var det väl mödan värd.
110124
Uppdaterat med årsfotokryss på; ORRE samt fyra andra bilder från igår HÄR >>>.
110120
Igår fick jag besök av mitt 25:e årsfotokryss; SPARVHÖK.
110114
Började dagen med en tur till Råneå för att försöka få se en under vintern helt felplacerad TRÄDLÄRKA. Fick också se den men den hann tyvärr dra iväg innan jag fått ordning på kameran. Men hur som helst en jätterolig vinterobs!

Hemmamarkerna i trakten av Storön gav senare under dagen årsfotokryss på den vita dunbollen; SNÖSISKA.

Även uppdaterat med årsbilder på GRÖNFINK.
110111
Uppdaterat med årsfoto på den mästerligt kamouflerade doldisen; TRÄDKRYPARE. (Bilderna är kanske kassa men de illustrerar väl hur besvärligt det kan vara att få se trädkryparen i den ännu ganska dunkla vinterskogen.)
110110
I ett riktigt mysigt vinterväder med en temperatur nära nollan årsfotokryssade jag idag LAVSKRIKA.
110108
Uppdaterat med årsfotokryss på LAPPMES.
110107
Uppdaterat med årsfotokryss på vår sedan nåt år stationära FASAN.

Även slängt ut några naturbilder som jag tagit under mina fågelskådarturer runt kommunen i vinter. Se bilderna här >>>
110105
Rena tövädret idag med "bara" -20 kändes riktigt skönt och uppfriskande. Dagens natur- och fågeltur gav fyra nya årsfoton. Roligaste krysset blev utan tvekan den, för mig, ytterst svårfångade HÖKUGGLAN.

De övriga kryssen blev (med lite halvdassig kvalité); MINDRE KORSNÄBB, JÄRPE och SIDENSVANS.

I övrigt årskryssade jag även en SPARVHÖK som flög över vägen i höjd med Börjelsbyn utanför Kalix samt några ORRAR som födosökte i en björk i Vitvattnet.

En synnerligen fin skådardag att lägga till historien även om ljuset fortfarande är mycket dåligt och kölden aningen för sträng. Men håll gluggarna öppna och gå ut i markerna, det finns fåglar därute.. ibland ganska bra med fågel faktiskt!
110104
Sträng kyla nedåt 30-strecket får inte hindra en ivrig fågelkryssare. Som belöning för att jag trotsade dagens låga temperatur fick jag två roliga årsfotokryss som jag nu kan tillföra min listan.

Först ut idag blev en frusen TJÄDER från Pålänge och sedan ett par superfina hona/hane TALLBIT som villigt visade upp sig mitt i Gammelgården.
110102
Uppdaterat med årskryssfoto på NÖTKRÅKA.
110101
God fortsättning till er alla fågelvänner, fågelnördar eller bara allmänt natur och/eller fotointresserade!

Som vi fågelnördar har längtat till denna dag!! Nu är alla krysslistor redo att börja fyllas igen, härliga tider ute i markerna stundar!

Solen har redan börjat sin resa mot vår och gör sakta men säkert dagarna längre. Men än är det midvinter och ljuset en bristvara, speciellt när man ska plåta fåglar. Så nu under den första tiden blir det inte så många riktigt bra bilder, men fotokrysslistan är heller inte tänkt som en sida med enbart kanonbilder utan en ren och skär förnöjelse och, för mig personligen, en trevlig, lärorik och rogivande sport.
Oavsett om du nu besöker sidan för första gången i ditt liv eller är inne dagligen så hälsar jag dig varmt välkommen till denna annars ganska anspråkslösa websida med mest bara fåglar, fåglar och åter fåglar. Hoppas du finner något som kan liknas vid intressant, roligt eller förundrande. "Med fåglarna mot sommaren!"

Nu kör vi igång 2011:års kryssning med dagens purfärska fågelfotografier;

NÖTSKRIKA, TALGOXE, DOMHERRE, GRÅSISKA, STÖRRE HACKSPETT, TALLTITA, PILFINK, SVARTMES, BLÅMES och SKATA.


<<< Senaste bilerna 2012
<<< Senaste bilerna 2010Samtliga på sidan förekommande foton är skyddade enligt upphovsrättslagen. Var vänlig, RESPEKTERA DETTA!
© Peter Wikström Kalix-Nyborg 2005-2009 [enpewe@telia.com]