VÄLKOMMEN TILL MINA FOTOGRAFERADE FÅGLAR
"NORRBOTTENS MESTA FÅGELBILDSIDA" - Alltid nya, fräscha och uppdaterade fågelbilder!

Sett nåt intressant ?? Stort eller smått, konstigt eller vanligt - Tveka inte att höra av dig med tips: via mail: [enpewe@telia.com] eller telefon: 0923-21689, 070-633 25 22 (även SMS) Vem vet, det kanske blir du som blir först att upptäcka en raritet i kommunen/länet!


Senaste bilderna 2010


<<< Senaste bilerna 2012
<<< Senaste bilerna 2011
101218
Uppdaterat med bilder på ett roligt vinterbesök av; SPARVHÖK samt tre fågel-matningsbilder på 4 ARTER.
101130
Åkte imorse till Boden för att försöka få in steglits på Norrbottenslistan...
Detta lyckades jag också med. med råge! Det visade sig nämligen att lokalen hyste minst två ex. Boden var idag bitande kall men obsarna mycket roliga!!
Här är bilder på de två vackra Norrbottniska STEGLITSARNA.

Även uppdaterat med någorlunda färska bilder på; TRETÅIG HACKSPETT, ORRE och GRÅSPETT.
101117
Länge sedan jag uppdaterat denna sida. Det är har varit mycket annat på programmet, bl.a så har jag färdigställt en fotobok som tagit mycket tid i anspråk. Men fågelskådningen har jag inte lagt på hyllan för den skull.

Så här kommer en liten uppdatering med några av den senaste tidens fåglar:
Börjar med dagens mycket trevliga obs på; KUNGSÖRN samt JÄRPE.

Från den sista oktober hämtar jag bilder på; TALLTITA och FISKMÅS.

Slutligen ett gäng fågelplåtar från den 12:e-16:e november; TALGOXE, STRÖMSTARE, FASAN, MINDRE KORSNÄBB och LAVSKRIKA.

... Åsså höll jag på att glömma det som mina Facebook-vänner redan har fått se bilder på; MIN NYA BOK >>.
101101
Uppdaterat med två sena men mycket roliga årsfotokryss från Boden på SMÅDOPPING samt en tveksam bild från långt håll på en vilande VITTRUT.

Vittruten är Sverigekryss för mig och smådoppingen min första i Norrbotten. Häftigt att få in dem på samma dag i samma kommun, och i november dessutom...
101009
Uppdaterat med ett gäng nya fågelbilder. Under en tur träffade jag på ofantliga mängder GRÅSISKA (säkert 4-500) så många av bilderna visar just den arten, men det finns en del andra också.
Se bilder här >>
101006
Lite blandade bilder från de senaste dagarna/veckorna.
Se bilder här >>
100928
Fick faktiskt ett nytt årsfotokryss häromdagen. Hade ingen riktig koll om jag plåtat arten tidigare, men tydligen inte. Så här är årets första bilder på SIDENSVANS.
100910
9 bilder från de senaste dagarna, bl.a mina första vitkindade gäss i Norrbotten!!
Se bilder här >>
100827
Del 2 av skärgårdsbilderna 2010 kan ses HÄR >>
100826
Del 1 av skärgårdsbilderna 2010 kan ses HÄR >>
100814
Hej alla! Det har varit riktigt dåligt med uppdateringar här på hemsidan den senaste tiden. Fågelfotograferandet har mer eller mindre legat nere, mycket pga att det vid denna tid på året råder viss lågkonjuktur men även på bristande motivation.

Jag har dock inte legat på latsidan när det gäller foto i allmänhet, men det har då mest gällt fotbollsplåtning vilket också är en passion.

I slutet av nästa vecka och/eller nästkommande vecka planerar jag dock för mycket fågelskådning ute i skärgården. Då lär det dyka upp många fågel- och naturbilder här på hemsidan.

Peter
100730
Uppdaterat med ett årsfotokryss på SKRÄNTÄRNA.
100718
Efter långvarigt suktande fick jag äntligen träff med årsfotokrysset TOFSMES.
100713
Mina fem nya årsfotokryss hämtade jag uppe i Björkliden, blott tre mil från Norskagränsen i Kirunafjällen. SMÅLOM, BLÅHAKE, FJÄLLABB, SJÖORRE, DALRIPA och SMÅSPOV (den sista med mycket tveksam kvalité).

Kolla gärna in fler fågelbilder och ett koppel andra bilder från denna korta men ganska trevliga fjällresa. SE BILDERNA HÄR >>
100708
Efter många om och men så kan jag nu äntligen uppdatera med årsfotokryss på den inte allt för vanliga DVÄRGSPARV.

Som de flesta säkert redan har upptäckt så innehåller nu hemsidan en ny avdelning där mina "fågelresor" ges lite större utrymme. Läs gärna den eftersom just sommaren ofta innehåller många utflykter i vårt vackra län, ibland även längre bort än så. Den nya sidan kan läsas här; Reseberättelser >>
100626
Uppdaterat med några bilder på vår trogna häckande sommargäst i form av
GRÅ FLUGSNAPPARE. Upptäckte att det faktiskt blev årsfotokryss. Inte så lätt att hålla koll alla gånger....

Personligen är jag mycket glad över att just den grå flugsnapparen häckar på gården iår igen. Det är en mycket charmig fågel som ofta syns sittande på någon uppsatt plats lurpassande på insekter och kryp. Dessutom är den inte speciellt skygg. Sången är dock obefintlig och väldigt intetsägande, men i alla andra avseenden slår den sin kusin svartvit med hästlängder.

Gjorde en kortare biltur ikväll bara för att inse att det är kollosalt med mygg iår. Stannade till på några lämpliga ställen men tvingades tillbaka in bilen tämligen omgående pga. den enorma myggplågan. Fick i alla fall se och höra en märkligt spelande DUBBELTRAST som lät väldigt udda. "Tu tu tu tu tu tu tu" följdt av ett mer karaktäristiskt "dubbeltrast-sound". Men den första entoniga och ganska långa strofen förbryllade mig länge (Tvingades plocka fram tubkikaren för att vara helt säker). Hörde (som vanligt) även flera RÖDHAKAR på lite olika lokaler vilket ju alltid är lika ljuvligt för ett par stressade öron.

I morgon blir det nog hårdskådning....
100625
Uppdaterat med årskryssbild på BIVRÅK samt några bilder på BUSKSKVÄTTA.
100623
Uppdaterat med lite bilder på; GULÄRLA, BUSKSKVÄTTA och ÄNGSPIPLÄRKA.
100622
Lätta att höra, svårare att se och ibland synnerligen besvärliga att plåta - uppdaterat med årsfotokryss på SÄVSÅNGARE.

Även om spoven blivit publicerad här på hemsidan några gånger den senaste tiden så är det väl nästan tjänstefel att inte visa mina senaste bilder på STORSPOV.
100618
Uppdaterat med årsfotokryss på MORKULLA.
100616
Startade dagen läskigt tidigt och åkte norrut mot och förbi Korpilombolo. Där ute i skogarna fick jag två mycket roliga årskryss; LAPPMES och VIDESPARV.

Plåtade även lite bilder på; JÄRPE, GRÖNBENA, SÄVSPARV, GRÅSISKA och RÖDSTJÄRT.

Fick även se en BRUNGLADA men tyvärr blev det inga bilder. Den satt i en torrfura och skrek lite som en stövare på "haradrev" innan den fick syn på mig, lättade och försvann. Jag såg den bra i handkikaren precis i startögonblicken när den vinklade sin karaktäristiska stjärt och flaxade bort. Dessvärre så hann den flyga iväg, och till råga på allt; rakt in i solen, innan jag reagerat och bytt kikare mot kamera.
Om jag blev irriterad? Nä, hur kan någon tro något sådant....
100615
Efter några lyckade natt- och kvällsspaningar runt Kalix, med bl.a. NÄKTERGAL, ORTOLANSPARV, ÄRT- och TÖRNSÅNGARE, var det extra roligt att plocka fram kameran och plåta lite "vanliga" fåglar under normal tid på dygnet.

Så dagens uppdatering är "bara" några bilder på en STORSPOV och några på två kompisar GRÖNFINK & GRÅSISKA.
100614
Igår söndagen den 13/6 åkte jag till Vibbyn utanför Boden för att försöka få se och höra en rapporterad BUSKSÅNGARE.

Fågeln visade sig ha ungefär samma beteende som den busksångare jag hittade i Nyborg 2008. Den sjöng intensivt och var tämligen oskygg. Tyvärr var vädret aningen grått och trist så bilderna blev därefter. Men obeservationen var under alla omständigheter mycket trevlig. Härliga busksångar-strofer i en aldrig sinande ström och mycket goda visuella kontakter, härliga tider! (Om det inte vore för alla miljontals irriterande mygg. Ser ut att bli en besvärlig sommar i det avseendet.)
100611
ÄNTLIGEN - ÄNTLIGEN - ÄNTLIGEN!!

Nu har jag uppdaterat med alla de fåglar som fastnade i min kamera under min nyligen avslutade resa till Öland. I år prioriterade jag dock fågelskådningen så bilderna håller lite varierande kvalité.

Bilderna blev liksom vädret aningen sämre än tidigare år, men resan var minst lika rolig och lärorik för det. Under nästa vecka väntar ganska mycket skådning på hemmaplan (i länet), det ser jag verkligen fram emot!!

[I mina egna "fotokryss-regler" står det att: "bilden ska vara så bra att man med lätthet skall kunna fastställa arten".. (Såvida man har den nivån i sitt grund-kunnande som krävs.) För vissa sångare må det gälla lite andra regler, men det är en helt annan sak......]

Här är länken till min ÖLANDSLISTA 2010 >>>. Hojta till om du hittar något som verkar knasigt.
100522
Besökte tidigt i morse den frodiga och mycket vackra Tornedalen. Vindstilla, försommargrönt och en spegelblank Torneälv bidrog till att göra trippen helt sagolikt vacker och rolig. Bonus förutom årsbilderna var en finfin obs av HORNUGGLA. Jag trodde först att det var en "vanlig" jorduggla men kunde snart se att så icke var fallet. Jättekul, min första hornuggla någonsin!

Jag var ju tvungen hålla fågeln i handkikaren så länge att jag var säker på min obs så fotograferingen av ugglan blev helt kass i rakt motljus när den seglade iväg österut i riktning mot Finland. Jag besparar er den bilden....

Nåja, roliga årskryssbilder blev det i alla fall på; ROSENFINK och TÖRNSÅNGARE.

På kvällen gjorde jag en strandpromenad ute i Storön och fick där årsfoto på; SILLTRUT.

Jag har även uppdaterat med lite nya bilder på STORSKRAKE.
100519
Några årsfotokryss från igår och idag; LADUSVALA och DRILLSNÄPPA samt tre nya bilder på LÖVSÅNGARE.
100516
Inga skrällar idag, men årsfotokryss på; BACKSVALA och SMÅSKRAKE.

Har också uppdaterat med flera bilder på en balanserande FISKTÄRNA och några på en STORSPOV som gör sig helgfin.

Även nya bilder på; MINDRE STRANDPIPARE, LJUNGPIPARE, TJÄDER och VIGG.
100515
Tyvärr uteblev gårdagens uppdatering pga. ett mycket kraftig åskväder som drog förbi Kalix under kvällen. Lite typiskt att det just igår ramlade in ett riktigt tungt årsfotokryss som jag gärna hade velat visa så färskt som möjligt, nämligen DAMMSNÄPPA!! (Notera de otroligt långa benen och den smala spetsiga näbben.)

Jag såg visserligen dammsnäppan ifjol i Luleå men det känns riktigt häftigt att även få se arten i sina hemmamarker. Extra TACK till Mattias Nordlund för påringningen!

Tidigare igår morse kom även årskrysset på SVARTHAKEDOPPING.

Åsså idag den 15/5 årskryssade jag STÖRRE STRANDPIPARE och den ibland lite lynniga LÄRKFALKEN.

Även uppdaterat med lite bilder på RÖDVINGETRAST och en bild som visar att det ibland kan vara riktiga nära fullträff men istället bli nära nog fiasko; TJÄDER.
100513
Morgonens riktigt tidiga morgontur gav, förutom ORRSPEL, en vacker TJÄDERHÖNA och en urläcker ljus-morf ORMVRÅK som satt på en stor sten vid vägen och åt frukost, även årsfoton på; HUSSVALA, GULÄRLA och FISKTÄRNA.
100511
Nya årsfoton idag; LÖVSÅNGARE och JORDUGGLA samt några extra bilder på STENSKVÄTTA och LJUNGPIPARE.
100510
Dagens efter en natthelg på jobbet har man inte mycket energi kvar i kroppen till nåt aktivt friluftsliv. Så jag tog min trebenta campingstol och satte mig pall på stranden till en av våra isfria havsvikar i en och en halv timme och bara njöt av fågellivet i det fina vädret. Tre årsfotokryss blev det också; BRUSHANE, GRÖNBENA och DVÄRGMÅS.

Tog även lite fler bilder på; SVARTVIT FLUGSNAPPARE, FISKMÅS, SKRATTMÅS, STORSKRAKE, BLÄSAND och GLUTTSNÄPPA.
100507
En lugn dag med en del andra göromål än fågelskådning. Men helt utan detta fantastiska nöje går det bara inte att leva, så en snabb sväng ut i markerna blev det mitt på dagen... Och tre årsfoton ramlade in; TRÄDPIPLÄRKA, STENSKVÄTTA och GRANSÅNGARE.
100506
Långtur med bil med mycket skådning och lite foto gav ändå tre nya fotokryss; BRUN KÄRRHÖK, SVARTSNÄPPA och BLÄSAND.

Sedan hemmavid i afton ramlade gårdsfåglarna SVARTVIT FLUGSNAPPARE och RÖDSTJÄRT in på årslistan, kul!
100505
Det fina vårvädert håller i sig och årsfotokryssen duggar nu tätt. Idag sex nya; STRANDSKATA, BUSKSKVÄTTA, RÖDBENA, BRUNAND, SOTHÖNA och SKEDAND.
100504
I dagens riktigt fina vårväder fick jag in sex nya årsfotokryss; SALSKRAKE, KRICKA, MINDRE STRANDPIPARE, FISKGJUSE, VIGG och ENKELBECKASIN.

Även uppdaterat med fler bilder på; FJÄLLVRÅK, KNIPA och SKRATTMÅS.

.... men jakten på helt nya arter går vidare....
100503
Nya årsfotokryss idag; STJÄRTAND, GLUTTSNÄPPA, LJUNGPIPARE samt två tveksamma flygbilder på; SKOGSSNÄPPA och STENFALK.
100429
Dagens två flygande årsfotokryss är egentligen för dåliga, men bättre dåliga än inga alls.... Jag får väl lova att försöka skärpa mig och hitta bättre lägen på arterna senare. Nåja, dagens "kryss" avser i alla fall; LAPPSPARV och DUBBELTRAST.
100428
Tre nya årsfotokryss från igår; FISKMÅS, RÖDVINGETRAST och TALTRAST.

Dessutom uppdaterat med ett gäng stora bilder från hela 2010 HÄR >>
100425
Min "vårsemestervecka", som innehållit ren fågelskådning, inventering och/eller riktad sökning av för mig nya arter, avslutades idag med två nya fotoårskryss; FJÄLLVRÅK och STORSKRAKE.
Men de helt nya arterna har det inte blivit så mycket av, åtminstone inte som jag hade hoppats på. HÄMPLING, VINTERHÄMPLING och SKÄRPIPLÄRKA är ex. på skamisar som fortfarande saknas i min Norrbottenslista, men de kanske kommer...

Passade på att bränna av två bilder på en GRÅTRUT när jag ändå var ute.

Nu väntar en veckas "hårt" arbete innan några helt lediga dagar återkommer i början av vecka därpå. Då kanske vadarfåglarna har börjat droppa in, vem vet. Hur som helst så är det en spännande vår så här långt med ganska mycket fågel inom rimliga avstånd. Delvis beror detta på de för årstiden så få och begränsade snöfria ytorna i våra Norrbottniska marker. Håll korpgluggarna öppna, det finns läge för skrällar, riktigt tunga skrällar om man har tur. Te.x KALADERLÄRKA som setts så nära som i finska Pello...
100424
Under mycket blåsiga förhållanden hade jag i morse turen att fotokryssa två för mig ganska svåra fåglar; BLÄSGÅS och på låååångt håll en SKOGSDUVA.
100423
Dagens uppdatering avser två doldisar som man ganska ofta hör men som
kanske inte är lika lätta att se, åtminstone inte så länge att man hinner plåta.
Så morgonens årsfotokryss föranledde en del ålande i buskagen.....

Jag talar förståss om; JÄRPE och JÄRNSPARV. (Den sistnämnda förövrigt "kryssad" på exakt samma datum som ifjol)
100422
Nya arter idag; STORSPOV och SÄDGÅS samt ett långskott på en SKRATTMÅS.
100421
Två årsfotokryss från riktigt tidigt imorse; HAVSÖRN och RÖDHAKE.
100420
Under morgonens vitryggsinventering ute i skärgården fick jag se, förutom en strålande sol och vacker natur, några vårspelande TRÄDKRYPARE. Och det var faktiskt årsfotokryss trots att de finns här i krokarna året runt. Men under denna vinter har de varit helt osynliga.

Ochså brukar jag ju fuska lite i min fotolista och årskryssa stäppvråk som egentligen bara är en ras av ormvråk. Men rasen är så pass intressant att det känns befogat att fortsätta med det.
Så här kommer årets första bilder på STÄPPVRÅK, tagna i söndags den 18/4.
100419
Dagen startade med ett nytt års-,livs- och alla möjliga kryss med en KORTTÅLÄRKA från Svartskatan utanför Luleå. Men det visade sig vara en liten luring att lyckas urskilja från sina tiotal kompisar iform av sånglärkor. Men det känns riktigt häftigt med en så pass tung raritet i samlingen!

Även uppdaterat med två andra årsfotokryss; KANADAGÅS och DUVHÖK.

Ochså några bilder på en SPARVHÖK från Börjelsbyn och några SÅNGSVANAR från Luleå.
100417
Två årsfotokryss imorse; BJÖRKTRAST och GRÅGÅS. Även uppdaterat med några nya bilder på våra trakters allra vackraste rovfågel; BLÅ KÄRRHÖK.
100416
Startskottet för det riktiga vårfågelracet brukar jag säga infinner sig när ormvråken anländer i mitten av april. Så jag var ju nästan tvungen att bege mig ut i markerna och leta upp en vråk eller två nu när mitten av april är här. Med lite tur (och kanske ett uns av skicklighet...) fick jag några skapliga plåtar att presentera som årets första bilder på ORMVRÅK. Våren är här!!
100415
Nu kan vi nog konstatera att vårracet kommit igång på riktigt allvar. Dagens fyrklöver i årsfotokryss-listan är; BLÅ KÄRRHÖK, RINGDUVA, TRANA och SÄVSPARV.
100413
Äntligen fick jag årets första träff med den pyttelilla sångaren KUNGSFÅGEL.
Lite senare på eftermiddagen årskryssade jag även GRÄSAND.
100412
Dagens nya årsfotokryssen blev; SÄDESÄRLA, ÄNGSPIPLÄRKA och BERGFINK.
100410
Morgonens utflykt gav mig tre nya årsfotokryss; TORNFALK, SÅNGLÄRKA och STARE.
100407
Uppdaterat med två nya årsfotokryss; En MINDRE HACKSPETT från idag och en BOFINK från den 5/3.
100404
Ytterligare två nya fotokryss från idag; TJÄDER och SÅNGSVAN.

Bjuder även på två stora bilder från i morse. Först en lite rolig bild på ett gäng SNÖSPARV som hastar över vägen. Samt en bild på en ståtlig KORP.
100403
Två nya fotokryss från idag; KOLTRAST och GRÖNSISKA.
100402
Fyra nya fotokryss idag; SNÖSPARV, HAVSTRUT, GRÅTRUT och KAJA.
100401
Två nya årsfotokryss idag. Först en något tidig och frusen TOFSVIPA i Börjelsbyn och lite senare vid Flasakvarn; LAVSKRIKA.
100330
Jag tillbringade gårdagskvällen med att deltaga på en första upptaktsträff för Norrbottens regionala vitryggsgrupp. Jag har av någon anledning blivit tillfrågad om jag ville vara med och tackade givetvis ja. Just hackspettar ligger ju mig extra varmt om hjärtat och Kalix kustlandskap är "hett" när det gäller lämpliga lokaler för vitryggade hackspettar, så några inventeringsrutter kan man väl kosta på sig.

Det finns vissa indikationer på att det skett en mindre invandring av vitryggar från öster och därför ska vi nu lite mera metodiskt gå igenom kustkommunerna. Men områdena är ju gigantiska och avstånden likaså så det lär bli mycket svårt att göra detta riktigt grundligt. Så om du nu sitter där ute och tror dig ha sett en vitryggig hackspett någonstans så får du gärna hjälpa oss och höra av dig till mig via telefon (070-633 25 22) eller mejl: enpewe@telia.com

Vår mest vanliga hackspett är den STÖRRE HACKSPETTEN och förväxlas ibland med vitryggen. Det skall inte behöva ske för de är ganska så olika.
Den största förväxlingsrisken för den oinvigde ligger nog mellan vitrygg och MINDRE HACKSPETT. Där är skillnaderna mindre tydliga. Men den mindre är, som namnet också antyder, rejält mycket mindre. Brun fläck på kinden och avsaknad av rött under stjärten är andra tecken man kan kika på. Näbben på den mindre hackspetten är också förhållandevis kort och späd.

Men kolla i fågelböcker/internet och var kritisk, i 999 fall av 1000 är det INTE en vitrygg du ser. Men är du ändå osäker, hör av dig! Man behöver absolut inte skämmas om man bestämt fel!!

Visar här en bild med en större hackspett till vänster, mindre hackspett i mitten och den vitryggiga till höger; Se spettarna här >>.

Åsså ett nytt årsfotokryss från i morse; SNÖSISKA.
100324
Mina två dagsfärska årsfotokryss fick jag tidigt i morse när jag promenerade omkring i Öjebyn utanför Piteå; TURKDUVA och TAMDUVA.
100216
Uppdaterat med diverse fågel- och naturbilder från de senaste veckorna. Se bildserien HÄR >>>
100310
Nya årsfotokryss idag på MINDRE KORSNÄBB (usel kvalité) och den under hela denna bistra vinter så osynliga GRÅSISKA.
100309
Lyckades idag plåta två nya arter för året. Först ut var en revirhävdande SPILLKRÅKA.

Sedan fick jag ett ganska oväntat möte med två mycket talföra NÖTKRÅKOR.
Inte för att de är så ovanliga numera, men det är inte så ofta man ser dem ute i storskogen så här pass långt från fågelmatningar och/eller cembratallar.

Hurvida det rör sig om den smalnäbbade rasen eller inte är inte jag människa att svara på. (Det sägs att det till och med är mycket svårt rasbestämma dem vid ringmärkning.) Dock ett årskryss, som med tanke på omständigheterna, känns ganska häftigt och udda.
100307
Idag fick jag besök av en hungrig liten rovis som satte skräck i alla andra fågelbordfåglar. Årslistan blev därmed uppdaterad med bilder på SPARVHÖK.

Även några bilder på en TALLTITA från "Storöskogen" idag. Förövrigt det enda levande jag träffade på under min skogsvandring i snögloppet.
100226
Den 22 oktober hösten 2008, alltså för snart 1,5 år sedan, tog jag min senaste bild på "Den lilla svarta juvelen". Men så idag, äntligen, var det dags igen. Ett mycket efterlängtat återseende och årets hitills roligaste fotokryss; TRETÅIG HACKSPETT.
100216
Det går enormt trögt i fågelskogen, mycket givetvis pga. den otrevliga och stränga kylan. Dock uppdaterat med årsfotokryss på "rariteten" GRÅSPARV.

Även uppdaterat med några fåglar som trotsar den nästan 30-gradiga kylan. Se bilderna HÄR >>>
100216
Uppdaterat med årsfotokryss från tidigt imorse på en ståtlig LAPPUGGLA.
100209
Uppdaterat med årskryssbild på ORRE samt uppdaterat lite i Naturdagboken
100201
Uppdaterat med årsbilder från igår på GULSPARV.
100128
I dagens bistra kyla lyckades jag hänga in ett för årstiden lite oväntat men ändå mycket roligt fotoårskryss: VARFÅGEL.
100124
Uppdaterat med ett lite skakigt fotoårskryss: FASAN.
100123
Det går lite trögt med fågelskådningen just nu. Bitande kyla, gråväder och en mycket fågelfattig verklighet när man väl kommer sig ut är orsakerna till de uteblivna kryssen. Vi får hoppas att det snart vänder och blir lite mildare och soligare dagar. Det biter inte riktigt på att plåta fåglar när ljuset ute i det närmaste är obefintligt.

Dock uppdaterat idag med två dåliga fotokryss på; STRÖMSTARE och KORP.
100110
Ingen större skräll kanske, men fotoårskryss nummer 13 blev: NÖTSKRIKA.
100105
Tre nya årsfotokryss från den 3:e januari: GRÖNFINK, TALGOXE och PILFINK.
100101
God fortsättning alla fågelvänner!

Nu är alla krysslistor redo att börja fyllas igen, härligt!

Jag rivstartar året med ett mycket roligt livskryss när det gäller foto; KUNGSÖRN.

I övrigt passerade följande fåglar min lins så här den första snöiga dagen av 2010;
GRÅSPETT, DOMHERRE, STÖRRE HACKSPETT, TALLTITA, SVARTMES, BLÅMES, KRÅKA och SKATA.

Fortsättning och uppdateringar följer nu under de närmaste 364 dagarna upp till drömgränsen på 200 arter(?)...

Med fåglarna mot våren!

(Bilden: Solen bryter sig genom snömolnen idag klockan 12:00 vid Björknäs utanför Kalix)

091217
Datorproblemen är nu över för denna gång, tack och lov! Men fotograferandet har blivit lidande och ingenting nytt har hänt på fågelfronten de senaste veckorna. Dock en BOFINK under fågelbordet idag gladde mig.

Bjuder er istället på ett gäng vinterbilder från idag när vädret var gnistrande vackert. Trots -21 gjorde jag en 6km lång promenad bara för att få se en skymt av solen som knappt orkar upp över trädtopparna. Men som sagt, det är så vackert att man bara måste ut och njuta de få timmar det är någorlunda ljust. Men snart vänder solen.... och ännu mera snart är det 1 januari!

Se bilderna från dagens ispass här >>>Samtliga på sidan förekommande foton är skyddade enligt upphovsrättslagen. Var vänlig, RESPEKTERA DETTA!
© Peter Wikström Kalix-Nyborg 2005-2009 [enpewe@telia.com]