<< TILLBAKA TILL STARTSIDAN


Senaste bilderna
2013
130227
Elitseriekval: Kalix Bandy - IFK Motala 7-7 (3-2)

Så mäktig, rolig, spännande och så fullständigt osannolik en bandymatch kan gestalta sig!

Kalix spelade bra och borde i rimlighetens namn ha gått till pausvila med en större ledning än det faktiska hårfina övertaget på ett ynka mål. Men men, gör man inte mål när chanserna dyker upp så blir det lätt onödigt spännande.

Hur som helst så var de sista minutrarna av matchen något helt sjukt märkliga. Kalix vände underläge 4-5 till ledning med 6-5 med bara fem(!) minuter kvar. Då händer det som INTE får hända om man har tänkt sig att spela i en högre serie. Man tappar ledningen till oavgjort i minut 90... och sedan till ett nesligt underläge med 6-7 i minut 92... Kalix tar då timeout och beslutar sig för att chansa med alla spelare framåt och en lång boll in mot straffområdet. Efter avslag får "Böna" bollen djupt ned på egen planhalva och kan på nåt mystiskt sätt få iväg ett lyft trots hård press av motståndarna. Bollbanan blir perfekt och ett stort gäng spelare strider om nystanet när den dimper ned i Motalas straffområde likt en meteor i de ryska Uralbergen. Två Kalixspelare vräks över ända och Domaren kan inte annat än blåsa straff!! Helt rätt givetvis, borde nästan ha varit två...

Tommy "sju-sju" Andersson är stensäker och kylig! Kvitterat och remi! Bättre med en pinne än noll, men betydligt sämre än två. Synd och trist att en säker och rättvis seger gick om intet på grund den klassiska rädslan att förlora. Nåja, det var i alla fall kul att efter ett års frånvaro från fotograferingspunkten åter vara på plats och plåta lite. Kände mig aningen rostig, men en del bilder blev skapliga. Tack Kalix för den nya belysningen, den var bra... riktigt bra!

Lyfter på hatten för Erik Olovsson, han var bra. Men störst tack och rosor vill jag ge till Jonathan "Böna" Johansson för det avgörande och så väl avvägda lyftet i pressat läge i slutet som gav den andra superhjälten Tommy Andersson möjlighet att panga in straffen som räddade vår fortsatta chans till spel i högsta serien nästa säsong. Två hjältar, en poäng och den stjärnklara och onormalt ljumma februarinatten kunde förbytas till morgon via en någorlunda lugn och skön sömn... Heja Kalix!!

Peter Wikström

19 bilder från matchen Kalix - Motala [Flash] >> (Maximera det nya fönstret för bästa kvalité)


2011-2012
120212
Division 1 Norra: Nyborg - Borlänge 4-7 (1-2)

Serieledarna Borlänge på besök i byn lockade till och med mig att klä på mig bandykostymen och åka och titta. Jag blev inte heller besviken! Borlänge visade varför de är (och förblir) serieledare i norra ettan med sitt fina spel och vassa målskytte. Mycket trevlig bandymatch där gästerna stod för skönspelet och tillslut även för de flesta målen.

Jag har inte sett NSK tidigare i vinter och kan svårligen uttala mig hurvida det kom upp i "normal standard", men det här var då inte bra. Kanske motståndet helt enkelt var för svårt, jag vet inte...

Nyborg gjorde tre av sina fyra mål på straff. Kristoffer Bergdahl gjorde alla Nyborgs mål.

Passar på att säga GRATTIS till gästande Borlänge för seriesegern och det allsvenska avancemanget!!

29 bilder från matchen NSK - Borlänge [Flash] >> (Maximera det nya fönstret för bästa kvalité)


120120
Elitserien: Kalix Bandy - Hammarby 3-5 (3-3)

Fin vinterkväll och en mycket bra bandymatch, åtminstone i första halvlek. 1-0 till Kalix förvandlades lite svårsmält till 1-3 via en del fatala misstag av Kalix. Men Hammarby spelade fin bandy och vi på sidan av kunde ÄNTLIGEN få njuta av en RIKTIG bandymatch med bra spel från BÅDA lagen! Tack för det!!!!!

Kalix hämtade upp underläget till 3-3 innan halvtid och det kändes väl "så där"... Inte orättvist på nåt sätt men ändå orättvist... Vi har likosm aldrig den där lilla extra turen, flytet eller marginalerna med oss. Det känns så jäkla orättvist mot grabbarna som kämpar, sliter och egentligen gör det mesta rätt men ändå aldrig premieras med segrar, poäng och framgång.

Andra halvlek var inte lika bra som första. Mest ställningskrig och avblåsningar hit och dit... mest dit. Återigen känner man sig som supporter till ett "mindre" lag förfördelad. Men det borde man ju ha lärt sig efter så många år vid sidan av en bandyarena att de stora lagen HAR en fördel. Känns nästan pinsamt ibland. Jag tror att andra supportrar från de andra mindre lagen håller med mig i detta!?

Nåväl, Patrik Nilsson avgjorde iaf för gästerna med sitt 4-3 mål med bara några få minuter kvar. Och däri låg väl också skillnaden i denna match. Bajen gjorde mål på sina chanser/halvchanser och Kalix missade åt helsike för många lägen. Med nämnde Patrik i Kalix hade siffrorna förmodligen varit de omvända, typ...

Av någon anledning kändes belysningen ovanligt svag denna kväll?? Fick slita som fan för att alls få till något som kan liknas vid bilder. Men men, "en dålig bild är väl bättre än ingen alls"!

21 bilder från matchen Kalix - Hammarby [Flash] >> (Maximera det nya fönstret för bästa kvalité)


120114
DIV1 Norra Dam: Kalix Bandy - Östersund 3-5 (1-2)

Kalix Bandys damlag kom väl inte riktigt upp i normal standard i denna match, men det förringar inte Östersunds seger som var hur säker som helst. De grön/vita Östersundstjejerna dominerade matchen från start till mål även om Kalix stundtals var uppe och oroade.
Kalix gjorde dock matchens första mål men det kändes lite orättvist eftersom gästerna så långt dominerat händelserna fullständigt. Men det är ju målen som räknas. Men när Östersundstjejerna repat sig efter den kallduschen tog de tillbaka taktpinnen och släppte då inte greppet någon enda gång under hela den återstående tiden. De såg rappare och hungrigare ut och var hela tiden först på alla förlupna bollar. De var helt enkelt bättre i det mesta som skedde på isen i denna match.

Men det är inget att gråta över, baara att bita ihop och komma igen!! Det kommer fler matcher och fler poäng att spela om... och dom tar ni tjejer! Heja Kalix!!

19 bilder från matchen Kalix - Östersund [Flash] >> (Maximera det nya fönstret för bästa kvalité)


120111
Elitserien: Kalix Bandy - Västerås SK 3-4 (1-1)

En bra match av Kalix som var värda en poäng. Två av VSK:s mål kom till efter MYCKET tveksamma domslut. Men Kalix fick chansen i sista minuten då laget tilldömdes en straff. Straffen gick tyvärr i stolpen och så var den kvällen förstörd. Men Kalix spelade bra under nästan hela matchen och man önskar att de kunde spela på detta sätt även mot de lite sämre lagen, då skulle kontraktet i praktiken redan ha varit klart... men men...

21 bilder från matchen Kalix - Västerås [Flash] >> (Maximera det nya fönstret för bästa kvalité)


111207
Elitserien: Kalix Bandy - Edsbyns IF 6-2 (2-1)

En riktigt bra bandymatch som slutade på rätt sätt, dvs. med hemmaseger! Riktigt bra tåga i Kalix som med mycket vilja och bra fart under rören stundtals faktiskt spelade ut serieledarna Edsbyn. Bara att lyfta på hatten, buga och tacka för underhållningen; BRA KALIX!!

22 bilder från matchen Kalix - Edsbyn [Flash] >> (Maximera det nya fönstret för bästa kvalité)


111127
Elitserien: Kalix Bandy - GAIS 2-4 (0-3)

Ajdå!! Efter bara 14 minuter var gästerna i ledning med 3-0 och Kalix var så långt inte ens inne på banan. Pinsamt dålig start av Kalix. Det blev aningen bättre sen, men inte fan var det bra! 0-3 höll sig halvleken ut. I andra halvlek spelade Kalix upp sig och visade i alla fall upp en fin moral och vilja... och sånt gillar jag! Att de sedan mötte ett mycket bra försvar kan de inte rå för. GAIS ska saluteras för sitt fina försvarsspel och vassa kontringar, men annars var jag INTE ett dugg imponerad. Kalix borde i rimlighetens namn ha vunnit mot ett lag av denna kaliber... men de gav helt enkelt bort matchen den första kvarten och det är ju illa men inte på nåt sätt oförlåtligt. Sånt händer i idrott!

Tyvärr havererade mitt objektiv precis innan match! Autofocus slutade fungera, så det var bara till att köra manuellt... vilket inte var varken lätt eller kul. Så jag avbröt plåtandet i halvtid.

15 bilder från matchen Kalix - GAIS >>


111126
Allsvenskan: Haparanda/T - Skutskärs IF 8-4 (2-2)

"Fotosäsongspremiär" för mig!! HTB mot Skutskär är väl ingenting som känns så där super hett precis. Men vädret var varmt och fint och jag kände mig helt enkelt sugen på plåta bandy. Matchen var i första halvlek ett riktigt sömnpiller med skrämmande lågt tempo och dåligt spel. Hemmalaget spelade dock bättre i andra halvlek och avgjorde matchen med några snabba mål i inledningen av densamma. Men Skutskär kan få problem att ens hålla sig kvar i allsvenskan, så illa såg det faktiskt ut!!

20 bilder från matchen HTB - Skutskärs IF >>


2010-2011
110305
Division 1 Norra Damer: Kalix Bandy - Söråker 4-5
Allsvenskt kval Herrar: Karlsborgs BK - Västanfors IF 4-4

Sista A-lagshelgen för denna säsong bjöd på två rysare. Först Kalix damer som var piskade att ta poäng om drömmen om allsvenskt kval skulle kunna leva vidare. De hade också 4-3 med bara några få minuter kvar men orkade inte hålla ihop det fram till målsnöret. 4-5 på övertid kändes oerhört orättvist och tungt. Men tjejerna har gjort en mycket bra säsong och skall vara stolta över sig själva och deras insatser i vinter.

Den andra matchen för dagen var KBK som kvalspelade till allsvenskan mot Västanfors. Som brukligt är när det gäller kvalspel så blev det tätt, hårt och intensivt utan något direkt skönspel. Men jag måste lyfta på hatten för Karlsborgs otroliga kämpaglöd och vilja. De hade underläge med 2-4 en bit in i andra men lyckades hämta upp till 4-4 genom ett mycket hårt arbete där alla gav allt de hade och lite till, verkligen kul att se!
Men Karlsborg hade nog behövt vinna eftersom returen spelas nere i Fagersta, en arena där Västanfors är mycket svårspelade och svårslagna. Men KBK kan skrälla, inget snack om det. Men om någon mer än jag tyckte att denna match var tuff så lär returen bli mångdubbelt värre!

Testade min nya glugg och den kändes helt enormt följsam och snabb. Fy fan vad roligt och inspirerande.... och nästa helg är det Vårcup i Kalix! Kolla gärna in dagens bilder, de blev ganska bra tycker jag!

30 bilder från matchen Kalix - Söråker >>

35 bilder från matchen Karlsborgs BK - Västanfors IF >>


110212
Division 1 Norra Damer: Kalix Bandy - Östersund IS 2-3 (0-1)

Tyvärr blev det torsk för vårt damlag i dagens tidvis soliga match. Lite snopet med tanken på att Kalix var det lag som försökte spela offensivt och Östersund bara backade hem, med alla spelare. Men det gäller att göra mål på sina chanser annars kan det sluta så här trist. Ny match mellan samma lag redan i morgon.

29 bilder från matchen Kalix Bandy - Östersund >>


110129
Allsvenskan: Kalix Bandy - Västanfors IF 10-2 (7-0)

Snön vräkte ned hela förmiddagen men precis innan avslag upphörde det helt. När en kvart återstod av matchen startade åter snöfallet, så man kan med fog påstå att matchtiden 15:00 denna gång var en vinstlott. Dock är jag annars mycket tveksam till denna så obekväma tid på en lördag. Skulle matchen starta 13:15 skulle det dessutom vara fullt dagsljus vilket är att föredra framför Kalix IP:s helt j...a dassiga belysning. Hela inramningen och stämningen runt matcherna blir så ofantligt mycket tråkigare (läs: gulare) än om det vore dagsljus...

Tänk till Kalix Bandy och Kalix Kommun: Var rädd om publiken och ge oss åtminstone en vit modern belysning PRONTO!!!!

Matchen då? Första halvlek spelade Kalix med bra fart på grejorna och skapade chans på chans på chans och hela sju snygga mål. Jag tyckte att Västanfors spelade mycket märkligt med tanke på deras resurser, men jag är ju ingen taktiker så jag begriper mig väl inte. Men jag begriper mig så mycket så att jag åtminstone kunde se ett totalt utspelat gammal anrikt bandylag från Fagersta. De skapade inte en enda målchans på hela halvleken, knappt ens ett enda anfall som kom längre än till mittlinjen....

Kalix var en fröjd att se i första halvlek och det kunde med lite flyt ha varit tvåsiffrigt redan då.

Så långt allt frid och fröjd.... men efter två snabba mål i inledningen av andra halvlek dog Kalix spel fullständigt. Isen blev också mycket dålig, men jag tror den var lika kass för gästerna som kunde och ville ta för sig oändligt mycket bättre än i första. Kalix åkte mest omkring och fumlade med bollen tillsynes helt utan fokus på det de var där för att göra. Men jag ursäktar dem, har man 7-0 efter en halvlek är det inte så sabla lätt att vara hundra procent skärpt i alla lägen. Men denna tappade promille av inställning och fokus räcker för att ett lag av Fläktens kaliber skall orka komma in i matchen.

Summa sumarum; Godkänd 2:a halvlek av gästerna - skitdålig av Kalix (som ändå vinner halvleken med 3-2).

Men jag är sprudlande glad och bara älskar tabelläget. Jag ser fram emot nästa match som jag tror kommer bli en mycket rolig match. Bara att gratulera de Skutskärsbor som kan gå och titta, jag är avundsjuk. Att se Kalix Bandy i sina bästa stunder är att se allsvenskans bästa lag, utan konkurens. Hur långt det då räcker i nästa match är dock en helt annan fråga.....

15 bilder från matchen Kalix Bandy - Västanfors IF >>


110112
Elitserien: HaparandaTorneå - Tillberga IK 3-3 (3-1)

Att både Haparanda och Tillberga huserar i de nedre regionerna av elitserien fick, om inte förr så i denna match, sin helt logiska förklaring; de är helt enkelt inte bra nog för någonting annat.

Jag kan svårligen uttala mig om hur lagen spelat i tidigare matcher, men i denna match var tempot skamligt lågt, passningsspelet ytterst bristfälligt och viljan att våga för att vinna var i praktiken obefintlig. Båda lagen såg mycket ängsliga ut och de agerade under stundom långt långt under sin normala kapacitet (hoppas jag för annars är det verkligen illa).

Första halvlek var i alla skeden Haparandas. De lyckades också gå ifrån till 3-1 där andra målet blev ett mycket fint mål, även om jag tyckte att forne storspelaren i Tillberga Anders Östlings agerande i den skvensen såg väldigt tafatt ut. Men det var ett snyggt mål ändå, inget snack om det.

I andra halvlek vaknade plötsligt Tillberga till liv efter att i första halvleken mest svamlat omkring på den egen planhalva och fördrivit tiden som ett koppel helt ointresserade åskådare. Men i andra blev det som sagt aningen bättre fart på gästerna som också gav utdelning i form av två fina mål. Anders Östlings 2-3 var en riktig delikatess där han från eget straffområde kryssade sig genom hela Haparanda och tillslut rundade en hopplöst sprattlande hemmamålis.

3-3 av Johan Kruse som i samband med målet drog på sig en tämligen klantig utvisning. I ren pur glädje slängde han klubban lite vårdslöst och okontrollerat. Domaren kunde inte annat än visa ut honom för osportsligt uppträdande vilket upprörde Tillbergas spelare och bänk en del....

Eftersom Fosshaug redan satt på matchstraff så tvingades Tillberga slutföra matchen med två man mindre. Synd för Tillberga som då var riktigt på G samtidigt som hemmalaget knäade betänkligt. Sista minutrarna jagade hemmalaget förgäves ett vinstmål men orkade inte riktigt få till de där superheta lägena. Oavgjort kändes nog som en skuffelse för hemmalaget kan man tänka, men en poäng är bättre än noll och jakten på förnyat kontrakt utan kvalspel lär gå vidare efter VM.

Nu väntar alltså ett VM-uppehåll som definitivt inte gynnar HTB i deras fortsatta kamp för fortsatt spel i högsta serien. Många av lagets spelare kommer att delta i VM och det sliter nog ned en redan sargad trupp ytterligare. Men alla har ju vetat om förutsättningarna långt innan serien började och har väl försäsongstränat ordentligt för att orka med det pressade programmet...

Noterbart är kanske också att den forne mittfältsstrategen från Torneå PV (även spelat i Kalix), Paulus Pörhölä, gjorde comeback i denna match. Frälsare? Nä, knappast....

28 bilder från HTB-Tillberga >>


110111
F14 - Fotboll: FutsalCup i Arcushallen - Luleå

Gammelgårdens IF:s F14 vann FutsalCup i Luleå lördagen den 8/1 efter att i gruppspelet ha vunnit mot Öjebyn (1-0), Kiruna Lag1 (2-1) och Luleå SK (4-0). I finalen väntade Kirunas Lag 2....

Under gruppspelet hade GIF så långt spelat bra. Men den första matchen mot Öjebyn var jämn och oviss. Spelarna i de båda lagen såg aningen vilsna ut i den för dom ovanliga spelformen som femmanna spel med mindre boll erbjuder. 1-0 till GIF var dock rättvist eftersom laget producerade långt mycket fler heta målchanser än Öjebyn.

Andra matchen mot Kiruna slutade 2-1. Men GIF var här ett ganska sömnigt gäng som stundtals såg lite lojja och ointresserade ut. Men man kämpade sig igenom matchen och vann tämligen ohotade.

I sista gruppspelsmatchen mot "hemmalaget" Luleå SK visade Gammelgården varför man ofta vinner sina matcher. Bra tempo och fint passningspel kryddat med en otrolig stark laganda där alla hjälpte alla var grunden till att GIF formligen krossade Luleå. Matchen slutade 4-0 och det var i underkant. 3-0 i halvtid gjorde kanske att andra halvlek kändes aningen avslagen. Taktiken där även backarna tilläts följa med aningen högre upp i anfallen visade sig vara helt rätt medicin mot ett stillastående LSK.

Finalen mot ytterligare ett Kirunalag var en mycket jämn tillställning. Men GIF kunde via en indirekt frispark nära målet avgöra med matchens enda mål. Som vanligt hade GIF mycket bra defensiv så jag och många med mig runt arenan tycker att backarna skall hyllas lite extra för sitt fantastiska slit och många klockrena brytningar.
Det är inte för inte laget släpper in så få mål. I denna tunenringen släppte de bara in ett enda mål, ett tydligt bevis på bra diciplin, styrka och stor spelförståelse i den bakre leden. Ett stort plus även till ledarna som skapat den erkänt starka lagandan där alla alltid hjälper varandra. Bra gjort också av de tjejer som delade på målvaktssysslan och nära nog spikade igen målet från påhälsning.

Grattis GIF F14!

23 bilder från FutsalCup i Luleå >>


101229
Division 1: Nyborgs SK - Karlsborgs BK 5-7 (4-3)

I ett fint vinterväder spelade de lokala rivalerna NSK och KBK annandagsderby en annandag än annandagen. Anledningen till att matchen flyttats var förståss att det spelades två andra bandymatcher då. Ett bra beslut tycker jag som tillhör den nördiga skaran människor som gärna ser alla matcher som det bjuds på i vår fina bandykommun.

Efter cirka tjugo minuter hade hemmalaget via ett vårdat spel med stort tålamod gått ifrån i målprotokollet till hela 4-0. Karlsborg hade så långt i matchen inte gjort mycket rätt. De såg mer än lovligt tunga och ointresserade ut.. men det scenariot kom att ändras kapitalt. Men under de första tjugo tycktes ingenting stämma för gästerna och tempot saknades i både fötter och skalle för att hänga med i hemmalagets då mycket fina spel.

Men efter 4-0 infann sig någon sorts bekvämlighet i Nyborgs spel. Det dräldes med bollar i försvaret och det såg på många håll pinsamt ofokuserat ut. KBKs hängande huvuden började resa sig lite när de fick in både 4-1 och 4-2 efter håresande misstag i NSKs speluppbyggnadsfas. 4-3 kom till på ett skott från långt håll. Nyborg fick en straff i slutsekunderna av första halvlek men den hamnade mitt i famnen på målvakten.

Andrahalvlek blev gästernas till 100%. Inget skönspel dock men mycket moral och vilja att ta med sig båda poängen "hem" till Karlsborg. Matchen förvandlades mer och mer till ett derbylikande skådespel (spektakel), och det brukar av hävd passa Karlsborg perfekt. Utan att överdriva kan man väl också påstå att så blev fallet även denna gång eftersom KBK vann den sista timmen av spel med hela 7-1.... Imponerande!

Noterbart är att även drygt 300 personer kantade Nyborgsvallen. Det är mycket roligt att folket börjat hitta tillbaka till matcherna. I Kalix på annandagen var dryga 800 människor på plats och nu alltså fler än 300. Med tanke på den ringa nivån lagen trots allt befinner sig på plus den ganska bistra kylan för de måttligt intresserade så bevisar väl detta med råge att det finns ett gediget intresse för sporten i kommunen.

19 bilder från matchen Nyborg - Karlsborg >>


101226
Allsvenskan: Kalix Bandy - Ljusdals BK 7-5 (2-0)

-14 låter inte speciellt kallt men undertecknad tyckte det var lite väl bistert ändå. Men i denna svalkiga vinter ter sig detta ringa gradantal som rena tövädret, så man får väl inte klaga allt för mycket. Många människor hade kommit till Kalix IP, bortåt 900, och det värmde min frusna kropp. Det var väldigt läääääänge sedan jag har behövt köa för att ta mig in på Kalix IP, men det hände denna annandagjul och det kändes bara glädjande och häftigt!

Första halvlek började Kalix mycket bra och radade upp heta målchanser, men LBK:s målvakt gjorde ett par, tre riktigt svettiga räddningar samtidigt som Kalix spelare inte visade upp den kylan som krävs för att måla på ett så pass bra som Ljusdal. 1-0 på straff av Jimmy Berglund och 2-0 av Micke Jansson läckert framspelad av Mischa Zaletaev var halvlekens enda målproduktion, det borde ha varit ett par till.... minst!

Gästerna från Hälsingland ändrade sin taktik till den andra halvan och gick lite på chans upp hårt på Kalix spelfördelare. Detta gav också resultat i två mål upp till 2-2 och efter det ett stundtals ganska markant spelövertag. Kalix hamnade ofta i bryderier och föll ihop åt helsike för djupt nere på egen planhalva. Men med guds försorg och vassa kontringar höll hemmalaget ihop det hela rent siffermässigt. 3-2 och 4-2 till Kalix var befriande sköna mål. Men Ljusdal satte då in en vildsint forcering utan tanke på defensiven. De kom i våg efter våg efter våg och kunde också tillslut panga in en reducering till 4-3 på en billigt blåst straff.

LBK fick också en välförtjänt kvittering till 4-4 med mindre än tio minuter kvar och då trodde nog många av oss på sidan att det vankades poängtapp. Med tanke på första halvleks många missade chanser kändes detta oerhört tungt, dock inte alls orättvist.

Men i bandy kan det gå fort när "det händer", och det gjorde det verkligen denna afton. På fem röda minuter mellan 87 och 92 hade Kalix dundrat in tre mål och 7-4 lyste därmed på resultattavlan innan vi ens hunnit jubla färdigt för 5-4-målet. Aningen märkligt hur Ljusdal kunde gå bort sig så fullständigt huvudlöst med 4-4, men vi Kalixsupportrar hänger inte läpp för det. Ljusdal petade in ett tröstmål precis i slutsekunden till 7-5.

Sebastian Jonsson var Ljusdals klart mest lysande stjärna tillsammans med målvakten Jimmy Svensson. I Kalix var många duktiga, men Mischa Zaletaev hörde definitivt till de allra bästa.
Även doldisen Per Nilsson tycker jag gör ytterligare en bra match, som vanligt med mycket hjärta och attityd.

Lite patetiskt brukar man säga att man aldrig får klaga på Domaren, men det skiter jag i. Jag tyckte han var mer än lovligt dålig idag och då säger jag det...

15 bilder från matchen Kalix - Ljusdal >>


101211
Allsvenskan: Kalix Bandy - Finspång AIK 11-4 (5-0)

Brrrr!, -15 och snålblåst gjorde beslutet att lämna kameran hemma lätt. Jag har plåtat bandy i betydligt kyligare väder, men har med tiden insett att det mest bara blir skräp av allt. Så nu återtog jag en plats på läktaren för att avnjuta denna bandymatch "som en vanlig åskådare"....

Kalix började matchen i bra tempo och hade mer eller mindre åkt sönder gästernas försvar redan efter en kvart. Under större delen av första halvlek var spelet förlagt på Finspångs planhalva och målen ramlade följdaktligen in med jämna mellanrum. En finfin första halva som värmde i den bizarra kylan.

Andra halvlek började med ett gästmål innan Kalix åter fortsatte leverera godsaker i form av mål och målchanser. Lite tvekan i hemmaspelet kunde skönjas i mitten av halvleken, men det blev aldrig sömnigt eller slarvigt. Att Finspång kunde slå oss på sin hemmaplan tidigare denna säsong blev en ännu större gåta nu när man sett dem spela. Märkligt, men tyvärr sant.

Niklas Gälman och Jimmy Berglund gjorde tre mål var, men det fanns många fler som var duktiga.
Inte minst lagkaptenen Mats Rönnqvist som jag personligen tycker gör en av sina bästa säsonger så här långt. Han gör faktiskt det mesta rätt just nu... Han fördelar bollar till sina lagkamrater på ett kaptensmässigt och stort sätt. Oftast klockrena passningar på en, två eller femtio meter som, oavsett längd, öppnar upp motståndarförsvaret som en sardinburk. En riktig fältherre som styr i ett skridskovilligt kollektiv.

Men det som värmer mig mest är ändå spelarnas attityd! De brinner av spelglädje och offensiv-lust, samtidigt som de aldrig backar för att jobba hårt i jakten på att återerövra en förlorad boll.
Nu gäller det för dessa ortens egna grabbar att de mobiliserar alla krafter de har och orkar hålla uppe ångan genom hela säsongen... Men vi som följd dessa härliga grabbar från de att de stapplade ut på en bandybana för första gången i sina liv, genom Kalix- och vårcupsseger som småglin och vidare förbi P19-guld vet att dom är något utöver det vanliga och fixar det mesta, TILLSAMMANS !!

Mats Rönnqvist
Mats Rönnqvist, härförare och lagkapten, en riktigt jävla bra lagkapten dessutom!101121
Dam: Kalix - Karlsbyheden 3-3 (2-0)

Andra matchen på lika många dagar mellan samma lag i norra damettan, Kalix och Karlsbyheden, slutade även den i ett oavgjort resultat; 3-3. Kalix gjorde en riktigt bra första halvlek och gick till vila med 2-0. Så långt hade de gästande dalkullorna inte presterat speciellt mycket ute på Kalix IP.

Men efter paus greppade de tag om taktpinnen på ett liknande sätt som de gjorde dagen innan. Men Kalix kontrade bra och var en straff från 3-0 men det ville sig inte. Istället reducerade och kvitterade gästerna upp till 2-2. Kalix återtog dock ledningen på hörna (Lina Bergeskans Tano snyggt uppe i taket) men Karlsbyheden replikerade ganska omgående, också det på hörna.
3-3 och full kubbning ute på isen. Då var det många trötta huvuden och ben i båda lagen där ute på den vita isen. Nästan krypande på knäna kämpade, gnetade och frustade sig tjejerna igenom halvleken fram till den efterlängtade slutsignalen. Säsongens hitills bästa bandymatch, alla kategorier, på Kalix IP var därmed slut.

Andra halvleken hade allt man som bandysupporter kan begära. Snygga mål, härliga soloåkningar, vassa kontringar, snygga passningar, stentuffa närkamper, ett gäng utvisningar, handgemäng och dygt tjugo tjejer som offrade sig hänslynslöst för sitt lag. Trots mångårig rutin som åskådare är det väldigt länge sedan jag upplevt en sådan dramatik och nerv i en bandymatch. Så tack tjejer för den mycket trevliga söndagsunderhållningen!!!

Tackvare matchens härliga nerv och go samt flertalet uppbjudningar till intensiva händelser så gjorde även jag en av mina bästa matcher så här långt i min fotografiska karriär. Det var på ren svenska skitkul att plåta idag, och då blir det ofta gott resultat!

50(!) bilder från 2:a matchen Kalix - Karlsbyheden [damer] >>


101120
Dam: Kalix - Karlsbyheden 5-5 (2-1)
Herr: Kalix Bandy - Borlänge 11-4 (7-2)

Så har då damlaget också gjort seriepremiär, hemma mot ett förmodat topplag; Karlsbyheden. Gästerna ägde också mycket boll men skapade få rejäla målchanser. Aningen uddlösa samtidigt som Kalix:s försvarsspel var uppoffrande och bra.

Hemmalaget kändes betydligt vassare när de väl kom fram till sina offensiva lägen. Kalix hade också ledningen med 5-3 bara några ynka minuter innan slut. Tyvärr tappade man in två mål och sluresultatet skrevs till 5-5. Detta kändes just då som en förlorad poäng men ser man någorlunda nyktert på hela matchen så var nog gästerna också värda en pinne. Returmatchen i morgon blir nog ytterligare en nagelbitare. Be there!

Till sist en skarp tillsägelse till de folk i vår förening som ansvarar för annonsering av matcher. Varför i hela friden annonserar man inte om damernas matcher?? Jag tycker det är så himla dåligt, men jag är för den skull inte ett dugg förvånand. Tjejernas matcher hade gott och väl kunnat få plats på herrarnas annonser och plakat (helt gratis), det är väl det minsta man kan begära.
Är våra duktiga tjejer inte ens värda en sketen annons??


Herrarna ja, de gjorde proceduren kort med gästerna från Borlänge och gick till pausvila med 7-2. Matchen var ju mer än avgjord redan då men Borlänge vill nog gärna putsa till siffrorna lite i andra halvlek. De kämpade och slet också riktigt bra i andra rundan och fick välförtjänt också utdelning i form av två mål upp till underläge 4-7.
Detta medan Kalix mest åkte omkring och slog horribla felpassningar på två meter och agerade allmänt ofokuserat. Kalix satte dock upp tempot marginellt efter dessa två bortamål och hängde in ytterligare några egna strutar innan slutsignalen pep.

Men det är ett lite slarvigt agerande tycker jag, även om jag givetvis är jätteglad och nöjd med med att vi vinner med tvåsiffrigt, fattas bara annat. Men i årets stentuffa serie lär alla mål bli mycket viktiga när sluttabellen ska summeras i februari. Så det krävs fullt ös och fullt fokus i alla matcher i alla minuter. Två skitmål i baken mot ett av de sämre lagen kan vara det som är skillnaden mellan succé eller inte.

Nu börjar dessa förbaskade kvällsmatcher i skenet av länets sämsta belysning. Ett gult och fruktansvärt svagt sken ger besvärande skuggor och ljuskäglor omvartannat. Det är inte bara vi som plåtar som klagar, det knorras även bland spelare, ledare och Domare att det är på tok för dåligt. Kalix IP får snart en bild av att vara en andraklassens B-arena. Så ska det baske mig inte vara om vi har en målsättning att lira i en högre serie, med damerna och med herrarna. Dit med nya vita lampor och rikta in dem på ett korrekt sätt NU!!!!!!

34 bilder från matchen Kalix - Karlsbyheden [damer] >>

15 bilder från matchen Kalix - Borlänge [herrar] >>


101114
Karlsborgs BK - Grängesberg 4-2 (3-0)

Karlsborgs BK blev det sista laget i Norrbotten att göra seriepremiär idag. Matchen spelades på Kalix IP och motståndare var Grängesberg, alltså samma lag som Nyborg spelade mot igår.

Tyvärr hade jag bara möjlighet att se matchen i lite drygt en halvlek. KBK hade dock allt spel i den första halvleken och gick också till vila med en betryggande 3-0-ledning. Ingenting talade för något annat än en säker hemmaseger när jag lämnade IP. Alexander Mardakin gjorde en bra första halvlek och styrde mycket av KBK:s spel. Hos gästerna fanns det inte mycket att glädjas åt så långt.

Men uppenbarligen så blev spelet något jämnare i andra halvlek, åtminstone siffermässigt. Karlsborg kunde dock hålla undan och vinna premiärfajten med 4-2.

Nu är alla A-lag i länet igång med sitt seriespel så nu väntar jag med spänning på att damerna skall göra entré. Det laget ligger mig extra varmt om hjärtat och det skall mycket till om jag missar någon av deras matcher. Bara jag får veta när dom spelar vill säga.....

32 bilder från matchen Karlsborg-Grängesberg >>


101113
Nyborgs SK - Grängesberg 8-3 (2-2)

Seriepremiären i norra division 1 bjöd väl till en början inte på så värst mycket av skönspel, men det hade nog ingen förväntat sig heller. Men matchen växte lite när premiärnerverna släppt för kombatanterna och hemmalagets inledande minutrar av den andra halvlek var lysande. Då gjorde de tre vackra mål (från 2-2 till 5-2) på lika många minuter och vann i praktiken matchen redan där. Tillslut ritade vi ned 8-3 till Nyborg vilket också ger en tämligen rättvis bild av hur det såg ut denna finfina vinterkväll på Nyborgsvallen.

Gav mig på utmaningen att försöka fotografera lite från matchen. Men Nyborgsvallens ringa belysning bjuder inte upp till några himmelska bilder. Men jag provade i alla fall och resultatet blev "efter omständigheterna väl"... Så ha överseende med bildkvalitén - "30 dåliga bilder är bättre än inga alls".

31 bilder från matchen Nyborg-Grängesberg >>


101107
Kalix Bandy - Gustavsbergs IF/BK 9-3 (4-1)

Gårdagens minst sagt ymniga snöfall hade fram till denna match start klingad av till ett minimum. Några få flingor singlade ned över ett förvantansfullt Kalix IP och säsongspremiär i norra allsvenskan. Dessa fåtaliga flingor upphörde ganska snart att falla genom den några grader kalla luften och matchen spelades fortsättningsvis i ett finfint vinterväder.

Efter en lite nervös och trevande start och ett par vassa räddningar av Björn Hellman i kalixmålet fick hemmalaget upp farten lite. Men första halvlek går väl ändå inte till historien som den bästa Kalix gjort genom tiderna. Men att dömma av paussnacket oss åskådare emellan så spelade Kalix stundtals en fyndig, fartfylld och rolig bandy. Gott betyg om något.

Andra halvlek ägde Kalix också, men Gustavsberg skall definitivt saluteras för deras heroiska slit, diciplin och tappra försök till konstruktiv bandy. De skapade också några chanser, men inte tillnärmelsevis så många och så klara som Kalix. Några vackra vågor av vackra spel-kombinationer varvat med soloåkningar satte det gästande försvaret i en del bryderier. Efter fyra mål i andra halvlek kalixmål putsade gästerna till siffrorna i den 81:a och 86:e minuten till att bli lite mera anständiga innan Kalix fastställde slutsiffrorna till 9-3 precis innan slutsignalen.

Kalix spelade ett lite annorlunda spel mot förra säsongen. De går synligt rakare i uppspelen och de vänder ofta/alltid huvudet framåt i anfallsläge så fort de erövrat bollen. Det är inte så mycket vändspel på egen planhalva som vi är vana vid att förfasas över sedan många år tillbaka. Detta innebär att det blir lite bättre driv och fart i spelet, men det kan bli jobbigt om man blir av med bollen för fort och/eller i fel lägen på mittplan. Men detta rakare spel passar nog våra rappa ungdomar perfekt.. tror jag.... Spelet blir under alla omständigheter lite roligare att titta på för oss offensiva tomtar som parkerat vid sidan av banan.

Många i Kalix gjorde bra insatser, Jimmy Berglund med sina 3 mål och 1 ass (matchens lirare enl. jury), Mats Rönnqvist och Emil Wiklund för att nämna några. Men alla får helt klart godkänt för sitt frejdiga och roliga spel.
Några gånger fick vi kalixsupportrar med röda kinder ta ned våra jublande armar när vi glömt bort att gästernas mycket duktige "Målvakts-jimmy" fanns kvar längst där bak som en levande vägg. Han kämpade heroiskt och räddade ofta målet från ytterligare påhälsning när alla hans lagkompisar redan var bortspelade.

40 bilder från matchen Kalix-Gustavsberg >>


101106
Haparanda/Torneå Bandy - IFK Kungälv 3-4 (1-2)

Åkte till Haparanda och kikade på elitseriematchen i bandy mellan Haparanda/T Bandy och IFK Kungälv. Hade förväntat mig en viss hemmadominans men ack så jag misstog mig....

Riktigt fint bandyväder med fem minus och svaga lite kalla vindpustar från norr välkomnade de drygt tusen åskådarna till Gränsvallen... f-låt Akelius north west cape nord bordi söder svammel arena eller nåt åt det hållet...

Innan matchen började gjorde hemmalaget en synnerligen märklig entré. Alla strålkastare släcktes ned och mörkret lade sig som en filt över arenan. Ur högtalarna dunkade rockig och stämningsfull musik. Genom en tunnel av pressening strömmade plötsligt hemmalaget ut i vild forcering i den mörka natten och... nä, ingenting mera spännande hände...!?

Matchen då? Ja den blev för hemmalaget precis lika svart som själva introt. Inget driv i spelet, missar i organisationen över hela banan och under stundom stora glapp mellan lagdelarna. Haparandas defensiv lämnade också den en del övrigt att önska och de hade problem med Kungälvs rappa spelvändningar. Haparanda kan bättre, måste kunna bättre!
Kungälv var också steget före i målprotokollet mest hela tiden. De tog ledningen med 0-1 och Haparanda kvitterade på straff. Sedan 1-2 till IFK innan halvtidsvila.
En bit in i andra halvan kvitterar HTB...på straff! Kungälv å sin sida visade upp en stark defensiv kryddat med sylvassa spel-vändningar mot ett ibland pinsamt stilla-stående hemmaförsvar. På två kontringar drog gästerna ifrån till 2-4 till de tappra IFK-supportrarnas vilda glädje.

Men hemmalaget kunde reducera.....på straff igen!! Lite nerv blev det ändå i slut-minutrarna men Haparanda lyckades inte skapa någon riktigt het målchans, det var väl snarare så att 3-5 låg närmare än 4-4.

Så 3-4 stod sig alltså matchen ut och man kan konstatera att HTB knappt skapade en enda målchans annat än straffarna, och det är för dåligt när man spelar hemma mot en av de tippade konkurenterna i den nedre halvan av tabellen. Men Kungälv var duktiga på att försvara sig. De genomförde matchen med stor vilja och med en ena-stående diciplin samtidigt som de snabba spelvändningarna skar som rakblad genom HTB:s ibland ödelagda mittfält och försvar.
Haparandas vinnande koncept från förra säsongen med hög press såg vi inte mycket av. Faktum var att de aldrig riktigt fick fatt i Kungälvs speluppbyggare i deras uppspelsfas utan hamnade allt som oftast på halvdistans.

Haparanda må ha förlorat en viktig match, men jag tror inte de rutinerade gossarna går och gräver ned sig för det. De har varit med förr och vet att serien är lång så de kommer med all säkerhet igen och rättar upp det som gick snett denna gång...

Till sist undrar en opartisk åskådare var i hela friden de hittat Domaren?? Han gjorde ingen lysande match om man säger.... Som tur var så var han lika uslig åt båda hållen så det påverkade inte resultatet. Man nej, så här får det bara inte se ut i en elitseriematch!!

35 bilder från matchen HTB-IFK Kungälv >>
101031
Besökte idag träningsmatchen mellan Kalix Bandy och Murmansk på Kalix IP. En ganska medioker tillställning med massor av solokörningar i båda lagen och tyvärr ibland ganska odiciplinerat försvarsspel hos hemmalaget. Men visst fasen är det kul att se bandy, det måste erkänns.

Kalix låg under med 1-3 i halvtid och tappade snabbt till 1-5 i inledningen av andra halvlek. Sedan kunde man via två straffar och en hörna putsa till siffrorna till 4-5. Kalix var en stolpträff från 5-5, också det på hörna, men det ville sig inte. Oavgjort hade väl känts som det mest logiska för Murmansk imponerade inte mycket de heller.

Detta var den första bandymatchen denna säsong som jag bevittnade och det känns himla kul att bandyn nu äntligen är igång. Jag ser fram emot seriestarten för Kalix och en förväntad kvalplats till högsta serien, minst! Så bra borde väl ändå Kalix vara i år, eller hur??? De andra lagen i serien skrämmer då inte mig i alla fall.....

Hyggliga insatser av hemmalagets Mats Rönnqvist och i små skärvor av tid även Niklas Gälman.

// Peter Wikström

Bilder från matchen Kalix Bandy-Murmansk >>
100813-100815
Börjar denna nya avdelning på hemsidan med att visa ett gäng bilder från ungdoms-turneringen i fotboll; BD-OPEN 2010. Jag hade förmånen att jobba nära Gammelgården F98 som slutligen också stod som totalsegrare i cupen (totalt 34-0 i målskillnad!!!). Det var mycket roligt att se dessa unga tjejer spela så mogen och fantasifull fotboll med mycket tanke.

Jag lyfter på hatten och gratulerar tjejerna och deras fantastiska ledare!

Bilderna är lite annorlunda mot vad jag vanligvis brukar göra. Det kommer säkert att visas nog många "traditionella sportbilder" här på sidan vad det lider.

BD-Open 2010 - "Ur ett annat perspektiv" >>
Samtliga på sidan förekommande foton är skyddade enligt upphovsrättslagen. Var vänlig, RESPEKTERA DETTA!
© Peter Wikström Kalix-Nyborg 2005-2010 [enpewe@telia.com]